У Києві чоловік захворів на ботулізм після вживання в'яленої риби
1 листопада 2017 року в Києві зареєстрований випадок захворювання на ботулізм, можливо пов'язаний із вживанням рибної продукції. Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби в м. Києві.
З епідеміологічного амнезу з'ясовано, що хворий та його дружина вживали в їжу рибну продукцію - рибу плотву в'ялену, придбану в продовольчому магазині Київської області.
Постраждалий госпіталізований до реанімаційного відділення Киїської міської клінічної лікарні №3, станом на 13:00 йому не введено протиботулінічну сировотку, в зв'язку з її відсутністю.
З метою вжиття протиепідемічних заходів про випадок захворювання на ботулізм, можливо пов'язаний із вживанням в їжу рибної продукції, повідомлено Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області.
Довідково
Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.
Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування. Найчастіше реєструються захворювання, пов'язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Ці продукти частіше викликають групові, «сімейні» спалахи захворювань.