У Рівному 90% продукції кулінарних відділів супермаркетів епідемічно небезпечна
Епідеміологи у поточному році фіксують підйом захворюваності в м.Рівне на гострі кишкові інфекції, яка в 2,7 раза перевищує середній показник по області та в 1,6 раза - тогорічну захворюваність у самому обласному центрі. При зборі епідеміологічного анамнезу у захворілих (з’ясуванні причин та обставин харчових отруєнь) значна кількість потерпілих пов’язують свої захворювання із харчуванням у кафе і ресторанах та придбанням товарів у супермаркетах, зокрема зазначають факт придбання неякісної продукції у кулінарних відділах супермаркетів. Про це повідомляє ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України».
У серпні спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру долучились до журналістського розслідування та отримали підтвердження результатів епідеміологічного моніторингу:
90% продукції кулінарних відділів супермаркетів виявилось епідемічно небезпечною!
Мова навіть не йшла щодо загальної якості харчових продуктів – досліджувалось лише те, чи можна ними отруїтись, чи ні. Чому ж дев’ять з десяти покупців не опинились на лікарняному ліжку? Здатність організму людини захищатись від інфікування збудником кишкових інфекцій залежить від кількісного та якісного складу мікрофлори кишківника. У осіб, які мають хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, із ослабленим імунітетом, у дітей та людей похилого віку вірогідність захворіти на гострі кишкові інфекції значно вища. У здорових осіб харчування такими продуктами (за умови, що інфекційний агент не вельми патогенний та потрапив в організм у незначній кількості) проблем може не викликати.
У 9-ти кулінарних відділах супермаркетів та одному закладі громадського харчування було відібрано та досліджено 22 зразки харчових продуктів, 20 з яких були мікробно забруднені, причому повністю безпечної продукції не було у жодному закладі!
У досліджених продуктах виявлено невідповідність за широким спектром показників безпечності, зокрема бактерії кишкової палички (в т.ч. умовно патогенні кишкові бактерії), золотистий стафілокок, які можуть стати етіологічними чинниками гострих гастроентероколітів. Значно перевищена допустима кількість дріжджових грибів та загальна кількість мікроорганізмів.
Про що свідчать такі результати? Насамперед:
- працівників згаданих закладів батьки не вчили (або погано вчили) мити руки;
- сировина, яка використовується для приготування не завжди якісна та неправильно зберігається;
- порушується температурний режим зберігання готової продукції;
- забруднені місця зберігання готової продукції;
- робочі поверхні при приготуванні страв не миються і не дезінфікуються;
- самі працівники можуть бути носіями інфекцій.
Наводимо перелік цих закладів та «проблемних» продуктів, що були досліджені:
1. Мережа супермаркетів «Сільпо», вул. Київська,69 та вул. Гагаріна, 16 (мікроорганізми виділені із салатів «Мономах» та «Полонинський», курки по-діжонськи, торту «Іллюша», рулету вершково-фруктового).
2. Мережа супермаркетів «Наш Край» по пр. Миру, 2 та по вул. Карнаухова, 31 (з крилець курячих «Гриль» та паніні з куркою (італійський бутерброд з сиром, ковбасою чи м’ясом та овочами), салату «Купецький» та м'яса по французьки).
3. Супермаркет «Сам-маркет», вул. Кн. Ольги, 1 (зрази з м'ясом, салат «Здоров'я»).
4. Супермаркет «Еко-маркет», вул. Соборна, 17 (вінегрет, зрази картопляні з м’ясом та торт "Трюфельний).
5. Супермаркет «Вопак», вул. Київська, 10 (торт «Оригінальний вечірній», млинці з лівером та салат буряковий).
6. Супермаркет «SPAR», вул. Відінська, 50 (паніні «Прошуто»).
7. Кафе «Мацурі», вул. Соборна. 263 (суші «Каліфорнія сяке сурими»).
8. Магазин «Тундир Хаус», вул. Київська, 67 (шаурма).