У західних областях заборонили випас тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС, через небезпечне захворювання

У Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилили контроль за клінічним станом та транспортуванням сприйнятливих до захворювання видів тварин

Через спалах ящуру в Угорщині Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба) запроваджує посилені заходи контролю, щоб мінімізувати ризик занесення та розповсюдження цього збудника на території України.

«Наразі служба посилює контроль на кордоні та в прикордонних регіонах, що межують з країнами ЄС. Наша основна мета – запобігти проникненню ящуру на територію України. Усі заходи здійснюються у тісній координації з територіальними органами Держпродспоживслужби. Робота в цьому напрямку вже розпочата та активно ведеться», – підкреслив заступник голови Держпродспоживслужби, головний державний ветеринарний інспектор України Володимир Кустуров.

Зокрема, у Закарпатській, Волинській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях посилили контроль за клінічним станом та транспортуванням (переміщенням) сприйнятливих до захворювання видів тварин.

Одним із ключових запобіжних заходів стало запровадження заборони на випас парнокопитних тварин у 10-кілометровій зоні вздовж кордону з ЄС. Це стосується великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, буйволів та інших тварин, які сприйнятливі до вірусу.

На кордоні з Угорщиною передбачено посилення заходів контролю міжрегіональними територіальними органами Держпродспоживслужби, зокрема: забезпечення пропуску пасажирів та екіпажів транспортів через дезінфікуючі килимки; проведення дезінфекції транспортних засобів на пунктах пропуску; забезпечення виконання заборони на ввезення продуктів тваринного походження, в тому числі із ручної поклажі та багажу громадян.

Держпродспоживслужба продовжує відстежувати та аналізувати епізоотичну ситуації транскордонних хвороб тварин в світі з метою охорони території України від проникнення збудників таких хвороб з території інших країн.

Ящур – це з гострим перебігом висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає свійських тварин, а саме: велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі й дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани).

На ящур може хворіти й людина. Зараження відбувається при споживанні необеззараженого молока від хворих тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо.

Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-крапельним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус протягом 24-48 годин.