Українцям радять найближчим часом утриматися від вживання свіжовиловленої риби через ризик отримати смертельну хворобу

Вживати рибу не можна у будь-якому вигляді

Після підриву окупантами Каховської ГЕС екологи спостерігають масову загибель риби. Споживати її не можна, оскільки це спричинить виникнення харчових отруєнь.

Про це повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Як зазначається у повідомленні, у результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, при переробці та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.

Рекомендуємо найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, не тільки в Херсонській області, а і в регіонах басейну річки Дніпро.

Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас. Таку рибу неможливо вживати в жодному вигляді (солена, сушена, варена, смажена). Вона може містити збудники інфекційних захворювань, у тому числі ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Як себе убезпечити:

не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;

не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

Читайте також: після підриву Каховської ГЕС ризиковано вживати солену та в’ялену рибу.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.