В Україні значно здорожчала більшість овочів: причина
Борщ став дорожчим
Станом на початок січня 2024 року всі овочі «борщового набору» в Україні, крім цибулі та моркви, коштують на 20% дорожче, ніж рік тому. Серед причин – високі витрати на зберігання та транспортування. Про це OBOZ.UA розповіла керівниця відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» Тетяна Попович.
Вона зазначила, що рекордсменкою зростання ціни за рік стала картопля.
«Порівняно з початком 2023 року, вона здорожчала у 3,5 раза. Нині середня оптова ціна картоплі на оптовому ринку становить 14-15,5 грн за кг», – йдеться у повідомленні.
Буряк та капуста коштують 10-11 грн/кг. Що на 20% дорожче, ніж торік.
Втім, дві «борщові» позиції здорожчання не зачепило. Навпаки, ціни на них знизилися. Так:
- морква коштує 10-11 грн/кг – на 48% дешевше, ніж у січні минулого року;
- цибуля здешевшала більш ніж удвічі і коштує 11,5-12,5 грн/кг.
«Такі падіння є результатом надмірних обсягів – надвиробництва. Стагнуючий попит вплинув на цінову ситуацію», – пояснила Попович.
Чому овочі здорожчали
Здорожчання інших овочів, за її словами, пов'язане з низкою факторів. Зокрема:
- високими витратами на зберігання та транспортування;
- підвищеними тарифами на електроенергію для виробників;
- вартістю пального.
При цьому наголошується: якщо порівнювати ціни з попереднім тижнем, «ситуація виглядає навіть більш ніж стабільно». При чому, зазначила Попович, навіть по картоплі:
- зростання її ціни було в межах 1,5%;
- капуста та морква здешевшали на 5%;
- буряк і цибуля залишилися на тому ж ціновому рівні, що й останній тиждень грудня.
«До кінця зими 2024 року, на мою думку, критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів, цінове зростання може бути в межах 2-7%. Проте будь-який прогноз має ступінь невизначеності та актуальні ціни можуть відрізнятися залежно від низки змінних обставин. Важливо враховувати загальні економічні умови в країні, погодні чинники тощо», – резюмувала вона.