Як уникнути отруєння грибами

Початок осені – сезон збирання грибів, однак, окрім користі, вони можуть спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям. Відтак, департамент охорони здоров'я Львівської ОДА нагадує, яким чином можна уникнути отруєнь.



Отруєння грибами характеризується тяжким клінічним перебігом і високою летальністю, що зараховує їх до найбільш небезпечних захворювань харчового походження.


Симптоми отруєння виявляються через 5-7 годин після вживання (якщо причиною отруєння є консервований продукт, то набагато швидше): судоми, гострий біль у животі, нудота, блювання, запаморочення, сповільнений пульс.


При перших ознаках отруєння, навіть легкого, слід негайно звернутись до медичного працівника або відправити постраждалого до лікарні. До прибуття лікаря хворому необхідно надати першу допомогу.


Передусім слід очистити шлунок і кишечник постраждалого від їжі, давши йому випити 4-5 склянок остуженої кип’яченої води або содового розчину (одна чайна ложка питної соди на склянку води) і штучно викликати блювоту, дати проносне. Після цього укласти хворого в ліжко на живіт, до ніг прикласти грілку. Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння і призначити правильне лікування.



Необхідно пам’ятати, що гриби є «важкою їжею», яка протипоказана дітям до 12-14 років, людям похилого віку та особам, які мають захворювання шлунково-кишкового тракту.


Для запобігання можливості отруєння грибами необхідно дотримуватись наступних порад:



Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам'ятати, що при порушенні технології заготівлі навіть їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров'я.


Консервувати гриби слід вкрай обережно, оскільки їх дуже важко повністю відмити від часточок ґрунту, у якому можуть знаходитися спори ботулізму. До того ж, у домашніх умовах неможливо досягти такої стерилізації, як на промисловому підприємстві. Тому вдома, тим більше на дачі, гриби краще сушити, варити, солити, маринувати, не закупорюючи банки герметичними кришками, адже збудник ботулізму розвивається тільки за відсутності кисню.


Варити гриби потрібно добре промитими не менш години на невеликому вогні, знімаючи піну і помішуючи. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим. Категорично забороняється зберігати в морозильнику (якщо він не обладнаний системою швидкої, глибокої заморозки) свіжі гриби довше 2-3 днів. Навіть у їстівних грибах згодом починають виділятися отруйні речовини, які не зникнуть при варінні і смаженні.


В жодному разі не можна довіряти існуючим небезпечним забобо­нам, зокрема:



Департамент охорони здоров'я Львівської ОДА нагадує: дотримання правил збирання та приготування грибів - справа надзвичайно відповідальна. Наявність навіть одного отруйного гриба серед їстівних може спричинити тяжке отруєння і призвезти до летальних наслідків.