ЄБРР дасть 10 мільйонів євро кредиту компанії "Ензим"

Європейський банк реконструкції та розвитку погодив кредит у розмірі 10 мільйонів євро для найбільшого в Україні виробника дріжджів — львівської «Компанії Ензим». З них 3 мільйони євро підприємство отримає у рамках співфінансування від Міжнародного фонду співпраці та розвитку Тайваню. Про це повідомляє пресслужба компанії.

Зазначається, що ці кошти «Ензим» використає для розширення виробництва, завдяки якому виготовлятиме інноваційні продукти — дріжджові екстракти. Будівництво нових заводських потужностей вже триває з початку 2020 року на сусідній з «Ензимом» ділянці.

Як розповідає генеральний директор компанії Андрій Цегелик, загальна сума інвестицій в цей проект — близько 26 мільйонів Євро.

«Більша частина — це зароблені кошти, які акціонери товариства акумулювали та залишили для розвитку підприємства. Але їх недостатньо, тому, ми залучили також банківські установи до співфінансування. З ЄБРР ми співпрацюємо вже близько трьох років по інших проектах. Втім, кредитна угода з ЄБРР підтверджує, що «Ензим» — надійна, відкрита компанія, яка є соціально відповідальною та веде прозорий бізнес, впроваджує інновації і готова ефективно використовувати отримані кошти. Це велика для нас довіра і хороший показник якості менеджменту та підходу до реалізації проектів, які ми ведемо», — прокоментував співпрацю із ЄБРР генеральний директор «Компанії Ензим» Андрій Цегелик.

Як йдеться на сайті ЄБРР, «банк підтримує стратегію «Ензиму» щодо розширення асортименту продукції на більш складні та біотехнологічні продукти із більшою доданою вартістю. Окрім того, проєкт сприятиме розширенню експортних продажів на нові географії, а також зростанню частки експорту у доходах».

«Ми в «Ензимі» поставили собі ціль — перерости етап дріжджового заводу і перетворити підприємство на потужну міжнародну біотехнологічну компанію. Для цього у 2016 році створили науково-дослідну лабораторію, де розробляємо нові продукти, – розповідає співвласниця та Голова наглядової ради «Компанії Ензим» Олена Вовк. — Перша лінійка наших дріжджових екстрактів вже пройшла необхідні випробування та минулоріч була представлена на міжнародній виставці «Food Ingredients» у Парижі».

Рішення щодо розширення виробничих потужностей в «Компанії Ензим» ухвалили два роки тому. Одразу ж почали розробляти проект — співпрацювали із іспанською інжиніринговою компанією, яка спеціалізується на проектуванні таких виробництв та іноземними експертами у галузі біотехнологій.

Згодом пройшли експертизу, отримали всі необхідні дозволи, відбулись громадські слухання і вже з початку 2020 року стартували підготовчі роботи. Зараз активно йде будівництво, яке планують завершити до кінця наступного року. Очікують запустити нове виробництво не пізніше першого кварталу 2022-го року.

Нове виробництво сприятиме створенню 60 нових робочих місць.

Інноваційні продукти, які виготовлятиме компанія:

Дріжджові екстракти — це природні замінники штучних підсилювачів смаку в приправах, сухих супах швидкого приготування, чіпсах, кондитерських та м’ясних виробах, напівфабрикатах. Також екстракти можна використовувати для приготування вегетаріанських та веганських страв, адже вони додають їжі не тільки смак, але й поживність.