Ні роботи, ні лікування без військкомату: що очікує українців

Шукаєш роботу чи йдеться про планову медичну допомогу - спочатку маєш прийти до військкомату

Ні роботи, ні лікування без військкомату: що очікує українців

Приймати на роботу, зараховувати на навчання військовозобов'язаного можуть лише після підтвердження того, що він перебуває на військовому обліку. Так само щоб перетнути державний кордон військовозобов'язаний повинний мати військово-обліковий документ.

Чи можна військовозобов'язаному без військового квитка працевлаштуватись, лікуватися, одружитися – у роз’ясненні «ТСН».

Як зазначив начальник сектору комплектування Київського міського ТЦК та СП полковник Олександр Коновалов, військово-облікові документи передбачені для трьох категорій громадян: для призовників — це посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов’язаних — військовий квиток чи тимчасове посвідчення, а для резервістів — військовий квиток.

Чи можна одружитися, лікуватись без військово-облікового документа

Олександр Коновалов розповів: «Людина подає до відділу державної реєстрації актів цивільного стану документи. Згодом РАЦС подає до районного ТЦК інформацію, що зареєстровано шлюб чи розлучення. Там є відмітка про наявність військово-облікового документа. А якщо цього документа немає, то все одно заяву від громадянина у РАЦС приймають».

Це саме стосується лікування. Жодних обмежень щодо лікування військовозобов’язаного в закладах охорони здоров’я в чинному законодавстві не існує.

Як розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Тернопільської ОВА Ольги Ярмоленко: «Під час звернення до медичної установи чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Але, це не означає, що коли людина потребує термінової допомоги, лікарі будуть цікавитися, чи стоїть він на обліку у військкоматі. Вони першочергово надають необхідну медичну допомогу».

Читайте також: у ТЦК повідомили, особливості виплати в разі встановлення інвалідності військовослужбовця.

Якщо ж ідеться про планову допомогу, як-от довготривале лікування, заплановану операцію, то в пацієнта запитають про наявність військово-облікових документів. Якщо особа відмовиться надавати військовий квиток, медики скерують пацієнта до військкомату.

 

військкоматвійнароботаUkraineвійськовий обліквійськовозобов'язанийлікування ТЦК та СП