Обрано запобіжний захід ексголові Держспецзв’язку

Відправили в СІЗО

Обрано запобіжний захід ексголові Держспецзв’язку

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) обрав колишньому голові Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрію Щиголю запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 21 січня 2024 року із можливістю внесення застави у розмірі 25 млн грн. Про це 23 листопада повідомляє Центр протидії корупції.

Юрія Щиголя взяли під варту в залі суду. Рішення ухвалив слідчий суддя Віктор Маслов.

У разі внесення застава на нього буде покладено низку обов'язків, зокрема утриматися від спілкування з іншими підозрюваними і свідками, здати паспорти для виїзду за кордон та носити електронний браслет.

На засідання суду прийшли двоє депутатів від Слуги Народу, які хотіли взяти Щиголя на поруки. Це Олександр Федієнко та Михайло Крячко, повідомили у ЦПК.

Хто такий Юрій Щиголь та що відомо про цю справу

Так, 20 листопада САП НАБУ повідомили про підозру голові Держспецзв'язку Юрію Щиголю у заволодінні понад 62 млн грн.

Тоді слідство встановило, що у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 рр. кошти у сумі понад 285 млн грн.

«Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи», — повідомили у САП.

Читайте також: через корупцію, звільнено голову Держспецзв’язку та його заступника

Того ж дня Кабмін звільнив з посад Юрія Щиголя та його заступника Віктора Жору.

корупціяВАКС НАБУкорупційні скандали САП Юрій Щигольпосадовці України