Перелік продуктів, які подорожчають на тлі відключень електроенергії

Перелік продуктів, які подорожчають на тлі відключень електроенергії

На тлі постійних відключень електроенергії багато мереж  супермаркетів переходять на бензинові та дизельні генератори. Однак  заправка генератора задоволення не з дешевих і це відповідно позначиться на вартості низки продуктів. Повідомляє  agronews.ua.

У Всеукраїнській аграрній раді повідомляють, що перехід на генератори призведе до подорожчання лише енергоносіїв вчетверо.

Дизпаливо на сьогоднішній день коштує близько 50 гривень за літр, а на виробництво одного кіловату електрики йде півлітра палива, тобто 25 гривень.

Очікується, що в першу чергу на полицях супермаркетів можуть подорожчати овочі, оскільки овочесховища потребують постійного підключення до джерела електроенергії.

Відсутність електропостачання вдарить по молочній галузі. У Спілці молочних підприємств України розповіли, що перехід на генератори призведе не лише до зростання вартості молочної продукції, а й скоротить обсяги виробництва, зменшить заробітні плати працівників підприємств, також зменшиться поголів’я корів через відсутність збуту молока тощо.

Подорожчає і м’ясо та м’ясопродукти.

Зокрема, птахопідприємства вже заявили про дестабілізацію роботи через відключення електрики. Це призведе до збільшення собівартості виробництва, втрати продуктивності та порушення технологічних процесів. Підприємства постачають генераторами інкубатори, оскільки відключення електроенергії призводить до значних виробничих втрат закладених на інкубацію яєць та недоотримання молодняку.

Також відсутність стабільного електропостачання може спровокувати дефіцит деяких продуктів через скорочення виробництва.

Раніше повідомлялося список продуктів та предметів, якими варто запасастись на зиму вже зараз

 

Новини України війнаподорожчання продуктів відключення світла