Подав у відствку Командувач ВМС Німеччини, який зганьбився заявами про Україну

Шенбах викликав критику заявами про Путіна та Україну, які не відповідали позиції федерального уряду. 

Подав у відствку Командувач ВМС Німеччини, який зганьбився заявами про Україну

Командувач Військово-морських сил Німеччини віцеадмірал Кай-Ахім Шенбах втратив керівну посаду в Бундесвері після заяв про конфлікт в Україні. Про це пише «zeit.de».

Шенбах попросив міністра оборони Крістіне Ламбрехт звільнити його, і вона задовольнила це прохання. Ламбрехт відправила 56-річного чоловіка на тимчасову пенсію.

Голова комітету з оборони в Бундестазі Марі-Агнес Штрак-Ціммерман заявила: «Своїми заявами віце-адмірал Шенбах поставив під сумнів структуру європейської безпеки та міжнародне право. Його відставка є логічною».

 

Кай-Ахім Шенбах оприлюднив наступну заяву через прес-центр ВМС у суботу ввечері:

«Я щойно попросив Федерального міністра оборони негайно звільнити мене від моїх обов’язків. Бездумні заяви, які я зробив в Індії щодо безпеки та військової політики, все більше тиснуть на мій офіс. Для того, щоб запобігти подальшій шкоді для ВМС Німеччини, Бундесверу, але насамперед — для Федеративної Республіки Німеччина, я вважаю цей крок необхідним. Федеральний міністр прийняла мій рапорт про відставку».

На заході в Індії Шенбах, серед іншого, сказав, що Кримського півострова немає і він не повернеться Україні. Він також зазначив, що Україна не може стати членом НАТО, оскільки не відповідає умовам.

Шенбах також озвучив, що побоювання, що російські війська можуть вторгнутися в Україну, це «дурниці». Він сказав, що Володимир Путін насправді хоче «поваги на рівних правах»: «Йому легко виявити таку повагу, яку він хоче і, ймовірно, заслуговує. Навіть нам, Індії, Німеччині, потрібна Росія, тому що нам потрібна Росія проти Китаю». 

Речник Міноборони зазначив, що заяви Шенбаха за змістом «ніяк не відповідають позиції» Міноборони. 

Шенбах очолював військово-морські сили Німеччини з березня 2021 року.

НімеччинаВМСзвільненовідставка