Польща не підтримає мирну угоду, яка включатиме здачу українських територій

Польські політики наголошують, що здача Донбасу та Криму не розглядається. Україна повинна залишитись цілісною!

Польща не підтримає мирну угоду, яка включатиме здачу українських територій

Варшава стала першою столицею з числа потенційних держав-гарантів, яка публічно проголосила, що не братиме участь у такій мирній угоді, яка передбачатиме здачу Росії частини території України.

Про це в неділю, 1 травня, заявив зовнішньополітичний радник президента Анджея Дуди Дуди та один з керівників президентської канцелярії Польщі Якуб Кумох.

Він підтвердив, що Польща готова виконати роль гаранта у рамках домовленості з Росією про припинення вогню, у разі, якщо ці переговори матимуть успіх.

Він також наголосив, що створення пулу гарантів не є єдиним варіантом.

«Польща не ухилятиметься від своєї відповідальності. Зараз ми обговорюємо проект угоди між Україною та державами-гарантами. Однак це лише початок шляху. Це — один із можливих шляхів припинення конфлікту», — пояснив Якуб Кумох в інтерв’ю «Gazeta.pl».

Дипломат наголосив, що проект мирної угоди, який не розголошується, є документом українського авторства.

Він також виставив умову участі Польщі у цьому процесі: «Якщо буде досягнуто мирної угоди, нас цікавить лише така, яка гарантує територіальну цілісність України та її незалежність. І лише такий документ, на який погоджуються українці».

Він також розкрив деталі переговорів, наголосивши, що здача Донбасу та Криму не розглядається.

«Росіяни хотіли б, щоб гарантії були повторенням Будапешта, а Україна б додатково визнала втрату Криму та Донбасу. Але це смішно. На початку вони також вимагали роззброєння України, але вимагати роззброєння держави, армія якої розгромила значну частину російських військ у сухопутному зіткненні, є нахабністю», — додав Кумох і наголосив, що Польща і надалі підтримує ідею вступу України до НАТО.

Як відомо, досі усі потенційні держави гаранти заявляли, що умови миру має визначити Україна, і намагалися не коментувати імовірність «територіальних компромісів».

ПольщаУкраїнаБезумовна підтримка ПольщіУкраїна повинна бути цілісна