Польща та Україна побудують олійний трубопровід до порту Гданськ

До проекту також залучать міністерства сільського господарства та інфраструктури України та Польщі

Польща та Україна побудують олійний трубопровід до порту Гданськ

Україна та Польща планують збудувати транскордонний трубопровід для транспортування рослинної олії з України до польського порту Гданськ.

Обидві країни створять робочу групу, яка представить варіанти локалізації проекту.

Про це інформує видання «wnp.pl».

З початку війни, з березня по липень, з України було експортовано всього близько 747 тисяч тонн соняшникової олії, що на 53 % нижче показника за аналогічний період попереднього сезону.

Близько 64 % із загального обсягу відвантажень у вказаний період припало на країни ЄС, які наростили імпорт української продукції на 18 %.

Як повідомляє канцелярія прем’єр-міністра Польщі, обидві країни сформують робочу групу, яка надасть варіанти локалізації проекту — передусім місця прокладання трубопроводу. Також група розробить технічні параметри й умови будівництва.

Меморандум буде ухвалений строком на три роки й буде автоматично продовжуватися на аналогічний період.

«Рада міністрів (Польщі) схвалила подання Міністерства сільського господарства й сільського розвитку для укладання меморандуму про взаєморозуміння… щодо розбудови проекту транскордонного трубопроводу для транспортування рослинної олії з України до порту Гданськ», — йдеться в повідомленні.

До проекту також залучать міністерства сільського господарства та інфраструктури України та Польщі.

«Втілення в життя меморандуму сприятиме частковому розблокуванню українського експорту та посилить продовольчу безпеку в країнах, що розвиваються, яким загрожує голод. Відповідно це має знизити міграційний тиск на Європу», — зазначається в повідомленні.

ПольщановиниУкраїнановий проєктекспорт рослинної оліїолійний трубопровід Порт Гданськ