Пов'язаний з українським нардепом завод постачав зарядні станції до тимчасово окупованого Криму

Після початку російської агресії проти України у 2014 році, Куницький продовжив їздити у рф

Пов'язаний з українським нардепом завод постачав зарядні станції до тимчасово окупованого Криму

Пов’язаний із народним обранцем від «Слуги народу» Олександром Куницьким харківський завод Autoenterprise постачав зарядні станції для окупованого Криму. Про це йдеться у розслідуванні проекту «Схеми»

Холдинг Autoenterprise займається виробництвом та встановленням зарядних станцій для електрокарів та імпортом машин з-за кордону, службою таксі і каршерінгом. Це група компаній, офіційний власник яких – харків'янин Дмитро Ніконов

До походу в Раду Куницький роками просував із ним цей бізнес, усіляко рекламував харківську розробку, заохочуючи інвестувати в неї мільйонну аудиторію свого блогу.

Куницький усіляко афішував свою належність до цього бізнесу, зокрема публічно розповідав, що він «керівник рекламного відділу компанії Autoenterprise».

З огляду на документи, які опинилися у розпорядженні «Схем», Куницький був глибоко інтегрований у холдинг, та працював на різних посадах у фірмах Autoenterprise.

Офіційно він працював у одній із компаній цього холдингу – «Тесла моторс» – із 2018 по 2019 роки. За документами обіймав посаду «менеджера у сфері надання інформації». Ці дані підтверджує трудова книжка, яку від джерел змогли дістати журналісти «Схем».

Отримавши мандат, Куницький зробив офіційного власника Autoenterprise Дмитра Ніконова своїм помічником, а свою депутатську приймальню розмістив безпосередньо на харківському заводі. Він продовжив просувати цей бізнес вже у статусі депутата, використовуючи свою владу та звітуючи про все це самому Ніконову.

Зарядні станції «Autoenterprise» – це питомо українська розробка, успішний бізнес харківських інженерів із локальним виробництвом.

«Ми виготовили 90% зарядок, які стоять в Україні. 46% – на всьому європейському континенті. На сьогодні світові найбільші гіганти користуються нашими технологіями, нашими зарядними станціями, просто у своєму white label design», – розповідав в одному з інтерв'ю Ніконов.

Що означає white label design? Простими словами – підприємства Autoenterprise виробляє зарядні станції як для себе, так і для інших компаній, під їхніми брендами. Наприклад, саме на базі станцій Autoenterprise у Чорногорії працює мережа під брендом Greencar, у Вірменії – EcoCars«Токбор» в Узбекистані або ElectroEco у Молдові.

Але молода і успішна українська компанія не погребувала співпрацювати з країною-агресором, активно поширивши свій ринок збуту на Російську Федерацію.

Туди холдинг Autoenterprise почав постачати свою продукцію щонайменше з 2016 року.

Журналісти «Схем» змогли дістати та проаналізувати з десяток контрактів холдингу Autoenterprise і верифікувати їх – завдяки базі імпортно-експортних операцій ImportGenius та вашингтонському Центру оборонних досліджень.

Замовником харківського обладнання в Росії здебільшого були приватні клієнти. Але українські зарядки також замовляли державні структури Росії, наприклад, холдинг «Россети».Цей холдинг купував не на пряму, а через посередників. При цьому, на харківському заводі чудово знали, для кого саме збирають станції – бо одразу брендували їх під час виробництва.

Вже у 2023 році окупаційною владою Криму було відкрито мережі електрозаправних станцій із найбільшим хабом у Сімферополі, на базі станцій українського виробництва Autoenterprise, під брендом – DriveEnergy. Як стало відомо з договорів, зарядні станції та комплектуючі, виготовлені у Харкові під цим брендом кримській компанії впродовж 2021-2022 років продавало харківське підприємство «АЄ Фекторі», фахівці якого також мали навчити персонал в Криму поводитися із технікою та проводити гарантійне обслуговування обладнання.

Для довідки: Олександр Куницький – народний депутат IX скликання від партії «Слуга народу». До парламенту набув популярності завдяки своєму YouTube-автоблогу ZPSanek. Куницький знімав на відео свавілля ДАІшників, згодом показував діалоги з поліцейськими. Після початку російської агресії проти України у 2014 році, Куницький продовжив їздити у РФ.

Наприклад, він зі своїм другом та бізнес-соратником, харків'янином Дмитром Ніконовим фотографувався на борту літака «Аерофлоту». Напередодні свого депутатства.

На захоплений рф український півострів Куницький також їздив. Там, у розмові з російськими ДАІшниками, він заявляв, що «Крим – це росія».

Читайте також: постачальники Міноборони намагаються зірвати реформу щодо прозорого постачання їжі армії

У 2019 році Куницький вирішив балотуватися у Раду як мажоритарник із Харкова – від партії президента Володимира Зеленського «Слуга народу». В агітаційних роликах Куницький виступав разом з Олександром Дубінським та Максимом Бужанським.

 

 

Новини України політика нардепиОлександр Куницький