​РФ випустила по Україні ракети, якими раніше не била (ВІДЕО)

Фрагменти виявили на Львівщині і Хмельниччині

​РФ випустила по Україні ракети, якими раніше не била (ВІДЕО)

Під час масованих обстрілів 31 жовтня росіяни вперше застосували ракети, які до цього часу не випускали по Україні. Йдеться про стратегічні крилаті ракети Х-55, фрагменти яких виявили у двох областях України. Ця зброя спрямована на скриття протиповітряної оборони України та її виснаження.

Про це сьогодні, 1 грудня, повідомив представник Центрального воєнно-наукового управління Генерального штабу Збройних Сил України полковник Микола Данилюк на брифінгу в Military Media Center.

«В районі сіл Субіч та Княжпіль у Хмельницькій області та села Заставне Львівської області були виявлені фрагменти крилатих ракет, які до цього часу, а саме до 31 жовтня противником не застосовувалися. Особливістю цих ракет було те, що вони були споряджені не вибухонебезпечною бойовою частиною», - сказав він.

Встановлено, що знайдені фрагменти належать стратегічній крилатій ракеті Х-55.

«Крилата ракета Х-55 – це радянська ракета, яка призначена для завдання ударів по стратегічних цілях, координати яких завчасно відомі. Вона здійснює політ на гранично малій висоті, на дозвуковій швидкості з спроможністю огинання рельєфу місцевості», - розповів Данилюк.

Він зазначив, що зміна в тактиці застосування засобів повітряного нападу, а саме використання таких ракет зумовлена декількома факторами.

«По-перше - можна стверджувати, що свідомий запуск цих ракет спрямований на проведення демонстраційних дій, відволікання на себе уваги української ППО, виснаження її. В той час, як сучасні російські ракети Х-101 та 3М-14 комплекс »Калібр« спрямовуються на об'єкти критичної інфраструктури, житлові квартали, що підвищує їх ефективність застосування. Іншими словами - запуск цих ракет спрямований на скриття нашої ППО та її виснаження», - розповів Данилюк.

Він зауважив, що споряджена ракета конкретним зразком, становить значну загрозу завдання невибіркового ураження через кінетичну енергію ракети та залишками палива. Про це свідчить останній завданий удар, коли ракета Х-55 влучила у житловий будинок.

Також застосування цих ракет свідчить і про виснаження запасів сучасних крилатих ракет у ворога.

Представник Генштабу звернув увагу, що всі без вийнятку виявлені ракети Х-55 були з навмисно стертими серійними номерами. Це свідчити про те, що це можуть бути саме ті ракети, які Україна передала Росії в 1990-х. Що ж до можливості тих ракет нести ядерний заряд, то саме та ракета не контактувала з ядерними елементами.

 

Українаросійська агресіяросійські ракетинові ракетиактуальні новиниФрагменти виявили на Львівщині і Хмельниччині