Різко присіла на городі і вже не могла встати: львівські лікарі прооперували жінку з розірваним меніском (ФОТО/ВІДЕО)

Здебільшого за таких травм пошкоджену частину видаляють

Різко присіла на городі і вже не могла встати: львівські лікарі прооперували жінку з розірваним меніском (ФОТО/ВІДЕО)

Ортопеди-травматологи Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова зшили розірваний меніск жінки. 38-річна Василина Роса травмувалася, коли поралася на городі - жінка різко присіла і вже не могла встати. Про це повідомляє пресслужба Першого медичного об'єднання Львова.

Лікарі наголошують, що здебільшого за таких травм пошкоджену частину видаляють.

«Натомість ортопеди-травматологи Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова - зшивають. Це складна реконструктивна операція, яка дає можливість зберегти пацієнтам повноту функцій кінцівки та якість життя», - йдеться у повідомленні.

38-річна Василина Роса із села Чемеринці, що у Львівській області, працює медсестрою у відділенні інтенсивної терапії районної лікарні. Травму жінка отримала вдома - на городі. Саджала цибулю, присіла, а підвестися вже не змогла. Василина каже, що біль був такий сильний, що мало не втратила свідомість. Жінка одразу звернулася до лікарів. Після того як вони виявили розрив меніска, то порадили звернутися за допомогою до львівських спеціалістів Лікарні Святого Луки. Бо ті мають досвід та необхідне обладнання для допомоги таким пацієнтам.

Діагноз Василини: комбіноване пошкодження латерального, тобто зовнішнього, меніска.

Це хрящова “прокладка” в колінному суглобі, яка виконує роль амортизатора. Вона у пацієнтки відірвалася від місця кріплення та розірвалася. Це досить поширена травма, яка трапляється переважно у людей віком від 30 до 50 років і становить близько 70% серед усіх пошкоджень колінного суглоба. Зазвичай при подібних травмах хірурги вдаються до видалення меніска. Натомість ортопеди-травматологи нашої лікарні віддають перевагу збереженню хрящової прокладки. Для пацієнтів це значно покращує довгостроковий прогноз. Адже у 70% людей з видаленим меніском протягом 10 років розвивається артрит - запалення суглобу.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Разом з тим, операція з відновлення меніска значно складніша, ніж видалення. Вона вимагає високої майстерності та спеціального інструментарію. Ось що розповідає ортопед-травматолог Лікарні Святого Луки Олег Максимович: "Видалення меніска для мене - це крайній захід.

«У випадку з Василиною, з огляду на її ще доволі молодий вік і активний спосіб життя, ми вирішили зшити розрив і зберегти меніск. І нам вдалося це зробити. Це складне втручання, яке потребує високої кваліфікації хірурга та сучасного обладнання», - зазначають лікарі.

У Львові такі операції проводяться рідко, але команда медиків намагається якомога частіше використовувати цей метод у своїй роботі. Це дає можливість зберегти таким пацієнтам повну функцію кінцівки та забезпечити активний спосіб життя».

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Читайте також: львівські хірурги видалили пухлину кисті 6-річному хлопчику

З моменту операції Василини минув місяць. Нині вона ще ходить на милицях, адже коліно ще трохи потрібно поберегти. Але вже невдовзі жінка повністю відновиться: зможе повноцінно повернутися і до домашніх клопотів, і до роботи. Каже: «Я працюю в реанімації медсестрою. Це важлива і важка робота - я маю бути постійно на ногах. Рух, в першу чергу - це життя. Якщо не буде руху, ми не будемо життєрадісні, веселі і працездатні».

Львівопераціялікарі Перше медоб’єднання Львоваменіск