Стало відомо, як можуть виїхати за кордон у 2023 році військовозобов’язані чоловіки

Перелік документів

Стало відомо, як можуть виїхати за кордон у 2023 році військовозобов’язані чоловіки

Під час дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні виїзд із країни чоловікам віком від 18 до 60 років заборонено. Однак, деякі військовозобов'язані все ж таки можуть перетинати кордон.

Переважно це стосується супроводжуючих, повідомляє 24 Канал. Самостійний виїзд можливий, але є чимало нюансів, які потрібно врахувати.

Перетин кордону у ролі супроводжуючого: що потрібно знати

Адвокати пояснюють, що особливі умови виїзду чоловіків за кордон під час дії воєнного стану прописано для тих, хто здійснює супровід за кордон осіб з інвалідністю, своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю I чи II групи, є опікунами осіб з інвалідністю і супроводжують їх.

Щодо самостійного перетину кордону чоловіками, то виїзд за межі України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років може здійснюватися самостійно без осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, осіб, які потребують постійного догляду, дітей.

Це можливо на підставі довідки про перебування вищезазначених категорій осіб на консульському обліку в іноземній державі. Окрім такої довідки, необхідно мати пакет документів (їх нотаріально засвідчених копій), які особа взяла б з собою у разі здійснення супроводу зазначених осіб.

Інша особливість перетину кордону у ролі супроводжуючого полягає у тому, що військовозобов'язаний має повернутися в країну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

Тобто, використати особу для перетину кордону можна, але й повернутись на територію України вони мають разом.

​Виїхати за кордон у 2023 році зможуть:

Також право перетинання держаного кордону мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Важливо! Повний перелік осіб, яких можуть супроводжувати військовозобов'язані, визначено у пунктах 2.1 і 2.2 Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Які документи потрібні чоловікам для перетину кордону

Адвокати пояснюють, що все залежить від категорії військовозобов'язаного. Якщо він є особою з інвалідністю, то має мати посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

Якщо військовозобов'язаний хоче перетнути кордон в ролі супроводжуючого, опікуна чи піклувальника, тоді пакет документів буде іншим.

Загальні документи, які можуть знадобитись, такі:

Зверніть увагу. З 2023 року українці, які перебувають за кордоном понад 3 місяці повинні ставати на військовий облік в державі проживання через дипломатичні установи.

Як повідомлялося, чоловікам з інвалідністю можуть відмовити у виїзді за кордон.

війнаінвалідністьвоєнний стандокументиUkraine військовозобов'язані виїзд за кордонопікун