Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

Кроки щодо вступу будуть узгоджені союзниками по Альянсу впродовж наступних двох днів

Туреччина погодилася розблокувати вступ Швеції та Фінляндії в НАТО

Сьогодні, 28 червня, лідери Туреччини, Швеції, Фінляндії та генсек НАТО Єнс Столтенберг зустрілися у Мадриді.

За підсумками зустрічі глави МЗС трьох країн підписали тристоронній меморандум, який підтверджує, що Туреччина на Мадридському саміті цього тижня підтримає запрошення Фінляндії та Швеції стати членами НАТО.

На офіційній сторінці президент  Фінляндії,  наголосив про конкретні кроки щодо вступу двох країн до НАТО будуть узгоджені союзниками по Альянсу протягом наступних двох днів.

«За результатами цієї зустрічі наші міністри закордонних справ підписали Меморандум про взаєморозуміння між нашими країнами, який підтверджує підтримку Туреччиною запрошення Фінляндії та Швеції приєднатися до НАТО на Мадридському саміті цього тижня. Конкретні кроки щодо нашого вступу до НАТО будуть узгоджені між союзниками по НАТО впродовж наступних двох днів, але тепер це рішення неминуче», — повідомив Саулі Нііністьо.

У меморандумі підкреслюється, що Фінляндія, Швеція та Туреччина «зобов’язані надавати один одному повну підтримку проти загроз безпеки один одного».

«Я радий, що цей етап на шляху Фінляндії до членства в НАТО завершено. Тепер я з нетерпінням чекаю плідних дискусій щодо ролі Фінляндії в НАТО з нашими майбутніми союзниками тут, у Мадриді», — підкреслив Нііністьо.

новини світуФінляндіяШвеціяТуреччина розблокувала вступ в НАТОтристоронній меморандум