У Харкові поліція взялася за двох школярок, які закликали створити «ХНР» та принижували українців (ФОТО)

Правоохоронці пообіцяли покарати батьків непонолітніх прихильниць путіна

У Харкові поліція взялася за двох школярок, які закликали створити «ХНР» та принижували українців (ФОТО)

 

У Харкові 14-річна ліцеїстка публікувала в соцмережах дописи про «нациків», записувала відео під російські пісні та розклеювала постери «за Харківську народну республіку». Її з матір'ю викликали до поліції для надання пояснень, інформує «Громадське».

У соцмережах поширилися скриншоти із соцмереж школярки, де та показує середній палець волонтерському намету «Все для перемоги» у синьо-жовтих кольорах, який встановлений у центрі Харкова.

Також на відео дівчина показала, як на барикадах у центрі міста висить саморобний малюнок із певним прапором.

«Ось що ми зробили. Заклеїли, короче, напис нациків та написали «за Харківську народну республіку» — «ХНР» [...] Мені здається дуже гарно і непомітно. Бо, якби було помітно, тоді так...Поки що так не можна робити. Тому що нацики всілякі», — каже дівчина на відео.

Саморобний малюнок із певним прапором, який дівчина повісила в центрі Харкова Скриншот

У поліції розповіли, що працівники відділу кримінальної поліції спільно зі співробітниками сектору ювенальної превенції розшукали 14-річну ліцеїстку з Харкова. Її разом із матір'ю запросили для надання пояснень. Установлюються мотиви вчинків дівчини.

Як зазначили в поліції Харківщини, матір дівчини під час допиту стверджувала, що донька раніше висловлювала лише позицію «за мир». А про антиукраїнські настрої дитини жінка нібито не здогадувалася. Відео, зняте донькою, вона побачила нібито лише після повідомлення класного керівника.

Начальник Слідчого управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов також розповів, що під час обшуку в 14-річної школярки знайшли російські прапори, лозунги на підтримку царя та царської росії, радянську символіку.

«Усе це дівчина-підліток малювала власноруч. Зберігала також радянські рублі. Очевидно, що країною-агресоркою вона захоплюється серйозно. А такі потужні антиукраїнські настрої наврядчи могли залишитися непоміченими з боку матері», — пише Болвінов.

Він зазначив, що дівчина вже достатньо доросла, щоби розуміти, що саме вона зробила. І хоч за законом притягти її до кримінальної відповідальності не можна, «мати обов'язково буде покарана».

Речі, знайдені під час обшуку у школярки Сергій Болвінов

«Як би не відхрещувалися дорослі, цей випадок — не безневинна дитяча витівка. Це свідомий антидержавний виступ та робота на користь ворога», — зазначив Болвінов.

Щодо самої школярки будуть застосовані заходи виховного характеру згідно з вимогами Кримінального кодексу України, зазначили в поліції.

Читайте також: під час ракетної атаки на Львівщину, провокатори малювали проросійські гасла на солдатських надгробках.

Подругу школярки, яка також фігурувала на відео, теж знайшли. Її батьків опитали, вони також притягуються до відповідальності за невиконання своїх обовʼязків.  

дітивійнаРосіяобшукUkraineпропагандаХНРновини Харківрадянська символікашколяркиприхильниці путіна