У Києві попрощалися з вченим Ігорем Козловським, який пройшов російський полон (ФОТО)

Вічна пам'ять!

У Києві попрощалися з вченим Ігорем Козловським, який пройшов російський полон (ФОТО)

Сьогодні, 9 вересня, у Києві у Михайлівському соборі відбулась церемонія прощання з релігієзнавцем Ігорем Козловським, який помер 6 вересня у віці 69 років через серцевий напад. Про це пише Суспільне.

“Відважна людина і при тому абсолютно така не епатажна. Більше 200 наукових робіт — це книги, статті, дослідження, в тому числі, по ісламу. Ми дуже його поважаємо і будемо пам’ятати, наскільки ми самі будемо живі”, — сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За його словами, зі смертю Ігоря Козловського Україна, без перебільшення, втратила людину, що знала, що треба робити, і щодня працювала над тим, щоб “Україна перемогла у війні, прорвалася у 21 століття, а українське суспільство відбулося як потужна нація”.

Військовий капелан, отець Андрій Залінський розповів, що Козловський був “людиною Сонця”:

“Бо у його присутності ми всі бачили стільки світла, яке дозволяло нам відшукати себе в мороці постійного невпинного нашого з вами життя”.

За словами голови Українського інституту національної памʼяті Антона Дробовича, навіть ті, хто трохи знали Ігоря Козловського, знали, що це “людина великої любові”.

Наприкінці прощання син Ігоря Козловського Олександр подякував за те, що прийшли вшанувати пам’ять батька. А також тим, хто боровся за його визволення з полону.

“В дали нам найцінніше — час із батьком… Слухаючи виступаючих, я зрозумів, що найцінніший спадок — це ті зерна любові, які мій батько заклав у своїх учнів. Вони вже дають свої плоди, і тепер наше основне завдання — перейняти його естафету і ділитися тією любов’ю і мудрістю, які ми почерпнули у нього, з усім світом”, — сказав син.

Поховали Ігоря Козловського на Байковому кладовищі у Києві.

Довідково: Ігор Анатолійович Козловський (16 лютого 1954, Макіївка — 6 вересня 2023, Київ) — український вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник, громадський діяч. Дійсний член НТШ в Україні (Донецьке відділення НТШ) — з 2019 р. Старший науковий співробітник Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України. Президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків, керівник Донецького обласного відділення Української асоціації релігієзнавців, президент громадської організації «Центр Діскавері», віце-президент Українського центру ісламознавчих досліджень. Член Експертної ради з питань свободи совісті та релігійних організацій при Міністерстві культури України. Був радником міністра культури, молоді і спорту України. Член PEN Україна. Член ініціативної групи «Першого грудня». 27 січня 2016 року захоплений бойовиками так званої «Донецької народної республіки» за проукраїнську позицію, пережив тортурування і перебував у полоні майже 2 роки (700 днів) до 27 грудня 2017 року. Звільнений з полону за обміном. В'язень сумління.

 

війнаРФРосіяпрощання полонІгор Козловський