У Львові медики пересадили кістковий мозок та вилікували 10-річну онкохвору пацієнтку

До лікарні дівчинка потрапила майже нерухомою.

У Львові медики пересадили кістковий мозок та вилікували 10-річну онкохвору пацієнтку

До лікарів дівчинка звернулась зі скаргами на біль у ногах, який посилювався вночі. Також турбувала припухлість на шиї, яку спочатку місцеві медики сприйняли за збільшені лімфовузли і запалення м'язів. Про це повідомили у Львівській обласній військовій адміністрації.

До ЗУСДМЦ дівчинка потрапила у дуже важкому стані, майже повністю нерухома. 

«Через утвір, локалізований у шийному відділі хребта, стрімко наростала неврологічна симптоматика. Розпочинати лікування потрібно було негайно, адже компресія, яку спричиняла пухлина, загрожувала незворотніми змінами в організмі. Усе відбувалось дуже швидко: у п'ятницю ввечері ми провели консиліум лікарів, обговорили усе з матір'ю, запропонували план лікування, а у суботу вранці пацієнтка уже розпочала хіміотерапію», – розповіла онкологиня Клініки дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку Неля Вовк.

Загалом дрогобичанка Яна пройшла 11 блоків хіміотерапії. Позитивну динаміку було помітно одразу після перших блоків. Організм дівчинки добре реагував на терапію, відповідно пухлина зменшувалась, тому потреби в оперативному втручанні не було. 

Одним з важливих етапів у лікуванні стало проведення трансплантації кісткового мозку. Ця пересадка у Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку стала чотирнадцятою.

Читайте також: на Львівщині жінка та троє дітей отруїлися чадним газом, серед них — немовля

У результаті хворобу, яка знерухомлювала тіло 10-річної дівчинки, вдалось побороти.
Після дев'ятимісячного перебування в лікарні Яна уже повернулась додому.

медикионкохворі дітикістковий мозокпересадка кісткового мозку