У Раді розповіли, що буде з чоловіками, які за кордоном не стануть на військовий облік

Всі чоловіки мають мати картку військового обліку

У Раді розповіли, що буде з чоловіками, які за кордоном не стануть на військовий облік

Нардеп від «Батьківщини» та член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Вадим Івченко зазначив, що вже відбулось декілька зустрічей в закритому режимі з Міністерством оборони, Генеральним штабом для того, щоб проговорити основні акценти щодо оновленої версії законопроєкту про мобілізацію. Про це він розповів в ефірі «Свобода.Ранок».  

«Ми будемо вводити такий собі військовий облік, тобто всі чоловіки мають отримати, скажімо, картку військового обліку і мають пройти, скажімо так, переідентифікацію в ТЦК. Чи це народний депутат, чи це чиновник, чи це будь-яка інша »броньована« особа. Тобто в цьому обліку буде записано, що там придатний те-те, те-те, те-те, але він »заброньований«. Він – народний депутат, він – міський голова, він, я не знаю, працює на підприємстві оборонного виробництва, тобто має »бронь« і так далі. А всі інші будуть групуватися, скажімо, у кількості і далі будуть виділятися ті, які за потреби Генерального штабу мають бути змобілізованими», - сказав він.

Вадим Івченко пояснив, якщо людина перебуває за кордоном, вона теж має пройти цю ідентифікацію, а якщо не пройде, то це означає, що «будуть наслідки». 

«Одним із наслідків, наприклад, може бути – не будуть надаватися консульські послуги, тобто якщо прострочений паспорт, ніхто нового не надасть. Вона не зможе робити консульські послуги у вигляді довіреності, бо багато роблять довіреності на суди в Україну, щоб або продати майно, або, вибачте, якось подарувати тощо. Цього теж не може бути зроблено», - уточнив він.

За його словами, зміни будуть і щодо банківських послуг.

Банк запросить теж нову ідентифікацію, але в цій ідентифікації має бути ця посвідка, безпосередньо цей військовий облік. 

Читайте також: Зміни в мобілізації: міністр сказав, коли законопроєкт зареєструють в Раді

«Це означає, що можуть відключитися навіть банківські картки. Тобто фізично та людина, яка перебуває за кордоном, вона має пройти цю ідентифікацію. Якщо в неї все в порядку, вона виїхала за кордон по певних документах. Ви ж бачите, до речі, Генеральний штаб просить, щоб прибрати з демобілізації людей, точніше, прибрати тих, хто не підлягає мобілізації, людей з другою групою інвалідності. Тобто фактично, якщо ти виїхав з третьою групою або з другою, то, згідно з новим законом, все одно ти проходиш військовий облік, але вже ти будеш тією людиною, яка, можливо, буде мобілізована», - додав нардеп.

призоввійнаРФРосіямобілізація призов в Україні зміни в мобілізації