У світі розпочалася нова війна: західна коаліція завдала авіаударів в Ємені

Байден підтвердив удари

У світі розпочалася нова війна: західна коаліція завдала авіаударів в Ємені

Вночі 12 січня, у Мережі з'явилися повідомлення про початок ударів США та Великої Британії по хуситах у Ємені.

 США та Велика Британія завдали перших авіаударів по хуситах у відповідь на напади у Червоному морі.

За попередніми даними, удари припали на Ходейду та столицю країни – місто Сана.

Згодом президент США Джо Байден підтвердив авіаудари в Ємені. Про це йдеться у відповідній заяві на сайті Білого дому. 

"Сьогодні, за моєю вказівкою, військові сили США разом зі Сполученим Королівством і за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів успішно завдали ударів по ряду цілей у Ємені, які використовували повстанці-хусити, щоб поставити під загрозу свободу судноплавства в одному з найважливіші водні шляхи світу.

«Ці удари є прямою відповіддю на безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі, включно з використанням протикорабельних балістичних ракет вперше в історії», - йдеться у повідомленні. 

У заяві Байдена зазначається, що «ці напади поставили під загрозу американський персонал, цивільних моряків і наших партнерів, поставили під загрозу торгівлю і свободу судноплавства».

Також зазначається, що понад 50 країн постраждали від 27 нападів на міжнародне комерційне судноплавство. Екіпажі з понад 20 країн зазнали погроз або були захоплені в заручники під час актів піратства.  Понад 2000 кораблів були змушені змінити маршрут на тисячі миль, щоб уникнути Червоного моря, що може призвести до тижневих затримок у доставці товарів.

А 9 січня хусити здійснили свою найбільшу атаку, безпосередньо спрямовану проти американських кораблів.

«Реакція міжнародної спільноти на ці безрозсудні атаки була єдиною і рішучою».

"Сьогоднішня оборонна акція є продовженням цієї широкої дипломатичної кампанії та ескалації нападів бойовиків-хуситів на комерційні судна.

Ці цілеспрямовані удари є чітким сигналом, що Сполучені Штати і наші партнери не потерплять нападів на наш персонал і не дозволять ворожим суб'єктам ставити під загрозу свободу судноплавства на одному з найбільш важливих комерційних маршрутів у світі.

Я без вагань вживатиму подальших заходів для захисту наших людей і вільного потоку міжнародної торгівлі, якщо це буде необхідно", - зазначив Джо Байден.

Що передувало:

Сполучені Штати і Великобританія вночі 12 січня почали завдавати удари по цілях, пов'язаних з хуситами в Ємені.

Американські та британські військові бомбардували більше десятка об'єктів, що використовуються підтримуваними Іраном хуситами в Ємені, в рамках масованого удару у відповідь з використанням ракет «Томагавк», що запускаються з військових кораблів і винищувачів.

війнаСШАВелика БританіяЄменхусиди