Україна має запаси зерна на внутрішній і світовий попит до кінця року — Устенко

Проте для світового ринку потрібно зупинити всі військові дії в Чорному морі

Україна має запаси зерна на внутрішній і світовий попит до кінця року — Устенко

Україна має достатні запаси зерна, щоб задовольнити внутрішній і світовий попит принаймні до кінця 2022 року, а то й у 2023-му, проте для цього потрібно зупинити всі військові дії в Чорному морі.

По це сказав радник президента Олег Устенко в коментарі американському виданню «Newsweek».

Він додав, що на його думку, єдиний спосіб доправити зерно на світові ринки — це зупинити війну або принаймні припинити всі військові дії в Чорному морі.

Як зазначає видання, блокада українських портів військами РФ не дає Україні змоги продати надлишок харчової продукції за кордон. До повномасштабного вторгнення Росії Українська держава щомісяця експортувала Чорним морем понад 6 млн тонн зерна. Зараз через блокування портів Україна перенаправила експорт через залізничні та автомобільні шляхи. Але вони мають нижчу пропускну здатність, ніж порти. Наприклад, у квітні залізницею було вивезено лише 617 тис тонн продукції.

Радник Президента зауважує, що російська сторона із самого початку агресії планувала блокаду українських портів з метою створення продовольчої кризи у світі, щоб якомога сильніше тиснути на Захід.

війна в Українізапаси зернаОлег Устенкорадник Президентасвітовий риноквійськові дії в Чорному морі