Україна не буде визнавати атестати та дипломи РФ, видані до 1992 року

Та ще дипломи 10 країн СНД…

Україна не буде визнавати атестати та дипломи РФ, видані до 1992 року

Україна вийшла з угоди про співпрацю у галузі освіти в СНД, яка передбачала визнання атестатів, дипломів та звань, виданих та присвоєних в 11 країнах СНД до 1992 року. 

Як повідомляє «Дзеркало тижня», відповідна постанова Кабінету міністрів України від 16 вересня 2022 року оприлюднена на «Урядовому порталі».

«Вийти з Угоди про співробітництво в галузі освіти, вчиненої 15 травня 1992 р. у м. Ташкенті», — йдеться в постанові.

Угода передбачала безстрокове визнання документів державного зразка про середню, професійно-технічну, середню спеціальну, вищу освіту, перепідготовку кадрів, про присудження наукових ступенів і вчених звань, виданих у державах-учасницях договору до 1992 року.

Крім того, вказана угода передбачала, що держави-учасниці сприяють задоволенню освітніх потреб населення, що належить до національних меншин і самобутніх етнічних груп, у тому числі шляхом створення умов для одержання освіти рідною мовою, надання взаємної допомоги в забезпеченні й розробці оригінальних підручників і іншої учбово-методичної літератури, у підготовці й перепідготовці педагогічних кадрів для національних меншин і етнічних груп.

Підписантами угоди, крім України, були російська федерація, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан. Пізніше до угоди приєдналися Азербайджан, білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Молдова.

Водночас існувала також двостороння угода з білоруссю про взаємне визнання й еквівалентність документів про освіту і вчені звання від 1998 року. Цей договір Україна денонсувала в квітні 2022 року.

Як повідомлялося, угорських дітей переконують у тому, що в Україні точиться громадянська війна, до якої росія не причетна.

РФ війна в Україніосвітадокументпостанова КМУдипломатестатСНД