Українцю виписали штраф, бо він за донат ділився електроенергією зі всіма охочими

Буде суд

Українцю виписали штраф, бо він за донат ділився електроенергією зі всіма охочими

Під час масових відключень світла організації та установи, що мають альтернативні джерела живлення, діляться енергією зі всіма охочими. Про це пише Телеграф.

Минулого тижня так зробив одесит Дмитро Осовський. Відразу безкоштовно, а потім за символічну плату люди отримували робоче місце з Інтернетом.

За це поліція склала протокол на підприємця з формулюванням «за продаж електроенергії». Можливим покаранням за допомогу іншим може стати штраф у розмірі 34 тис. гривень.

Дмитро Осовський відкрив двері свого центру поліграфії в одному з одеських ЖК для тих, хто мав потребу зарядити техніку чи працювати онлайн.

«В нас мало б бути ще й кафе, тож є обладнання – столи, стільці, дещо я приніс з дому. Спочатку всіх пускав безплатно, людей зібралось багато, і це зрозуміло. Але приходили й з дітьми, які дивились мультики, бігали, а одна жіночка принесла чайник, і через це вимкнувся генератор. Звичайно, в таких обставинах, якщо людині потрібно зосередитись (до нас, наприклад, прийшла вчителька, щоб проводити уроки), це буде складно зробити. А в нас була ідея в тому, що економіка має працювати, тож ми вирішили зробити символічну плату за вхід, виключно для покриття витрат на бензин для генератора.» - розповів Дмитро Осовський.

Навіть педагоги скористалися пропозицією одесита попрацювати у комфортних умовах.

Дмитро додає, що це не відлякало відвідувачів, бо натомість вони отримували теплий офіс з туалетом, який працює, і стабільним доступом до мережі. Але робота центру викликала запитання у правоохоронців.

«До нас прийшли три дільничних інспектори, спочатку вони сказали, що ми під виглядом державної програми беремо з людей кошти. Коли я запитав, з чого вони зробили такі висновки, мені показали чат ЖК, в якому нас назвали »пунктом незламності«. Але це написала стороння людина. Ми, звичайно, себе так не позиціювати. Потім звинуватили в продажу електроенергії, але це абсурд! Жодних пояснень вони не приймали, та якби не адвокат, який у нас як раз працював, в нас би й генератор вилучили. А так його залишили на відповідальне зберігання.» - пояснив Дмитро.

Поліціянти склали на Дмитра протокол про адміністративне правопорушення за ст. 164 («Порушення порядку провадження господарської діяльності»), який має розглянути суд. 

«Того, що закладав законодавець в зазначену статтю, у випадку з Дмитром не було. Він зареєстрований як суб’єкт підприємницької діяльності, має цей копіцентр, який надав для користування одеситам. Спочатку без оплати, а потім за донат. Але факт продажу електроенергії не мав місце, бо для цього потрібно встановити лічильник і певну ціну за використаний кіловат. В цьому випадку люди фактично вносили плату за перебування в офісі, можливість там працювати, а навіть не за те, що вони заряджали телефони чи якусь іншу техніку. В мене склалось таке враження, що у правоохоронців була мета забрати генератор, бо вони намагались це зробити під будь-яким приводом, а також демотивувати таких підприємців, які створюють у своїх приміщеннях умови для містян на тлі систематичних відключень світла.» - додав адвокат Юрій Канікаєв.

Поки президент дякував бізнесу, який допомагає людям пережити відключення світла, в Одесі за це штрафували.

«До речі, ввечері в неділю у зверненні президент дякував таким, як ми, підприємцям, які у своїх офісах, кафе тощо допомагають людям пережити відсутність електроенергії. А мене чомусь за це вирішили покарати. Я хочу, щоб справа розглядалась у встановленому порядку і побачити очі судді, коли поліція буде казати, що ми продаємо електроенергію. Якщо мене визнають винним, я готовий сплатити штраф, але можу назвати те, що трапилось, підривною діяльністю під час війни. Якщо хтось вважає, що я мав організувати коворкінг, оформити все це, то, я думаю, що зробив те, що міг в конкретний момент. Бо ситуація не терпіла зволікання, необхідно було робити щось прямо зараз, а краще — вчора. Загалом це міська влада мала підготуватись до такої ситуації, бо атакувати об’єкти інфраструктури росіяни почали мінімум місяць тому, а для влади це виявилось несподіванкою.» - наголошує Дмитро.

Наразі в Одесі зберігаються проблеми з електрикою, як і в цілому в Україні, тож сьогодні зранку він знову приймає у своєму офісі людей. 

Нагадаємо, Львівщина отримає джерела резервного живлення з ЄС.

штрафсудвійнаРФРосіягенераторелектриканема світла