В Україні повістки надсилатимуть у електронний кабінет призовника

Законопроєкт №10449

В Україні повістки надсилатимуть у електронний кабінет призовника

Оновлена урядова версія законопроєкту №10449 про мобілізацію пропонує надсилати повістки військовозобов’язаним особам в електронний кабінет призовника. Про це йдеться в проєкті закону, що був оприлюднений на сайті Верховної Ради.

Територіальний центр комплектування і соціальної підтримки (ТЦК і СП) може викликати призовника, військовозобов’язаного чи резервіста через електронний кабінет. Втім, традиційне вручення повістки під розписку теж не виключається.

Законопроєкт зобов’язує громадянина зареєструвати електронний кабінет військовозобов’язаних осіб та резервістів.

Днем вручення повістки про виклик до військкомату є день вручення такої повістки під розписку або день отримання ТЦК і СП повідомлення про доставку повістки до електронного кабінету. Водночас якщо повістка була надіслана до е-кабінету пізніше 17.00, то вона вважається врученою в робочий день, що настає за днем її надсилання, незалежно від надходження до ТЦК та СП повідомлення про її доставку.

Документом також пропонується вважати поважними причинами неявки громадянина до ТЦК і СП перешкоду стихійного характеру, хворобу громадянина, дії країни-агресора або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути до зазначеного пункту і строку.

Також до поважних причин належать смерть близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, бабусі) або близького родича його дружини (чоловіка).

Читайте також: Кабмін нарешті вніс до Ради законопроєкт про мобілізацію

Військовозобов’язана особа має повідомити про своє неприбуття до ТЦК і СП протягом трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття. Законопроєкт також передбачає, що поважні причини неявки мають бути підтверджені документально.

призоввійнаРФРосіямобілізаціяповістки законопроєкт про мобілізацію