Відомі нові подробиці листування коригувальника удару по Яворівському полігону з ФСБ (ФОТО)

Які насправді «гриби» шукав пенсіонер Косторний

Відомі нові подробиці листування коригувальника удару по Яворівському полігону з ФСБ (ФОТО)

Галицький районний суд міста Львова дослідив повідомлення, які колишній КДБіст Олександр Косторний надсилав співробітнику ФСБ рф. «Судовий репортер», посилаючись на матеріали справи, опублікував фрагменти його листування з агентом ФСБ Юрієм Водолазьким, з яким він домовлявся про розвідку в районі Яворівського полігону.

За версією обвинувачення, 4 березня минулого року 72-річний львівʼянин надіслав представникам росії карту Яворівського полігону з даними про розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ. 13 березня росіяни обстріляли полігон ракетами, внаслідок чого загинула 61 людина і більше сотні було поранено.

Раніше слідство встановило, що у 2015 році Олександр Косторний активно листувався з журналісткою «Россия-1» Юлією Акчуріною і на її прохання створив провокацію з георгієвською стрічкою на Пагорбі Слави у Львові. Крім цього, слідство також виявило листування Косторного з російськими спецслужбами, а також матеріали, що підтверджують його участь у проросійсних з’їздах і організаціях.

Під час чергового судового засідання Галицький районний суд Львова розглядав повідомлення, які колишній КДБіст Олександр Косторний надсилав співробітнику ФСБ росії. У його телефоні слідчі знайшли шість контактів із російськими номерами телефонів: Алєксандр Свистунов, Віктор Барановський, «Лидия», «Ольга продюсер Россия», Юлія Акчуріна та ще один невстановлений контакт.

У месенджері Telegram він активно листувався з підсанкційним Олександром Свистуновим, який з 2014 року живе в анексованому Криму і є одним із засновників низки заборонених в Україні партій. На вилученому комп’ютері Косторного знайшли файл «А.Г», це запис розмови зі Свистуновим за 2015 рік. На аудіо Свистунов доручає Косторному організувати проплачені мітинги на заході України, які б мали дискредитувати тодішнього президента Петра Порошенка і всю державну владу України.

Саме Олександру Свистунову 4 березня 2022 року Олександр Косторний надіслав зображення карти Яворівського полігону, що багато років висіла в рибальському господарстві в Старичах. У 2021 році Косторний зробив фото карти та зберігав у галереї мобільного телефона.

Паралельно про Яворівський полігон Олександр Косторний спілкувався з 41-річним Юрієм Водолазьким, співробітником 9-го управління департаменту оперативної інформації 5-ї служби ФСБ РФ. Влітку 2022 року СБУ повідомляла про викриття російської агентури, яка діяла під кураторством Юрія Водолазького.

У телефоні Косторного він був записаний як «Игорь Водолазов». 4 березня Водолазький написав:

«Нужны координаты этого и любых других объектов. Где могут быть железки и иностранные грибы… Вообще нет понятной инфы по той стороне. Адреса какие то, привязки, фотографии, что есть сюда шлите».

У відповідь Олександр Косторний написав, що підготує все, що знає, й наступного дня відправив йому карту Яворівського військового полігону, на якій видно розташування військових містечок «Гвардійське», «Інженерне». «Наметове містечко» позначено як табір. На карті позначені танкові дороги і підписані будівлі Міжнародного центру миротворчості та безпеки з назвами «Центральне».

Фото Косторний підписав як «снимок 1921 года карта общества охотников и рыболовов». У відповідь на це Водолазький запитував, чи є в місті іноземці, які можуть жити в гуртожитках і готелях для військових інструкторів на території полігону.

Далі Косторний надіслав карту військового полігону поблизу Старичів. На карті описана організаційно-штатна структура МРГ «Старичі». У листуванні з Водолазьким він чітко описував, у яких будівлях можуть жити військові інструктори. Також Косторний описував агенту ФСБ загальну ситуацію у Львові, зокрема, писав про заборону продажу алкоголю та вивіски з посланням для російського корабля.

«Пожалуйста, аккуратно. Важны военные объекты по западной у и все что связано с полигоном», – відповідав йому Водолазький.

У суді Которний листування з Водолазьким заперечує і продовжує стверджувати, що надсилав Олександру Свистунову карту збирання грибів у Старичах. Карту полігону він продублював на пошту Водолазькому, оскільки нібито думав, що це резервна пошта Свистунова.

Адвокат Косторного Ярослав Гандзюлевич стверджує, що скріншот листування з Водолазьким – нечитабельний, а карта полігону – не проглядається, тож цей файл не може бути доказом у справі.

Нагадаємо, 13 березня 2022 року Росія завдала ракетного удару по Яворівському полігону, влучивши у казарми, в яких спали солдати. Внаслідок удару загинула 61 людина, 160 були поранено. У червні контррозвідка СБУ затримала львів’янина Олександра Косторного за підозрою у коригуванні удару по полігону. За версією слідства, 4 березня він надіслав у Telegram представникам РФ карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки в Яворові. На карті він позначив координати розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ.

Сам Косторний свою провину не визнає та заявляє, що відправив схему мисливсько-рибальського господарства «Старичі», щоб показати другові, де збирає гриби. Його другом виявився Олександр Свистунов, який має російське громадянство, проживає в анексованому Криму і є одним із засновників партії «Русский блок» та Всеукраїнської громадської організації «Руський рух України».

Читайте також: у суді спливли нові подробиці у справі «грибника» Косторного, причетного до обстрілу Яворівського полігону (ФОТО).

На початку жовтня правоохоронці завершили досудове розслідування, тепер справу розглядає Галицький районний суд Львова. До оголошення вироку Олександ Косторний перебуватиме в СІЗО без альтернативи застави.

ЛьвівщинаЯворівський полігонвійна в Українікоригувальник вогнюФСБгрибник