Військовий, який отримав інвалідність внаслідок бойових дій на сході, встановив національний рекорд України (ФОТО)

Військовий, який отримав інвалідність внаслідок бойових дій на сході, встановив національний рекорд України (ФОТО)

Сьогодні, 2 грудня в Харківській області на Чугуївському аеродромі 24-річний Роман Кашпур з Вінниччини, який отримав інвалідність внаслідок бойових дій на сході України встановив національний рекорд України. Чоловік протягнув 16-тонний літак Ан-26. Про це пише Суспільне. 


Ексвійськовий з протезом ноги подолав відстань у 6,40 м за 43 секунди.




Роман родом з Вінницької області, нині живе з дружиною і двома дітьми у Харкові. Воював на сході з 2016 року — пішов добровольцем, згодом підписав контракт зі Збройними силами України та потрапив до розвідувального батальйону. У 2019-му наступив на протипіхотну міну і частково втратив ногу.


«В ході виконання бойового завдання наступив на протипіхотну міну. В результаті вибуху — травматична ампутація правої ступні», — розповідає Роман.






[caption id=«» align=«aligncenter» width=«609»] Суспільне Харків[/caption]



Чоловіку встановили протез. Двічі він брав участь в «Іграх героїв» — міжнародних спортивних змаганнях ветеранів. Цьогоріч вирішив встановити рекорд. Розповідає, що ідея з літаком прийшла спонтанно, коли їхав повз Чугуївський аеродром.


«Я кажу: »Та літак зрушу з місця«. Якось на мене дружина подивилася, типу: »Ти серйозно?« Я й сам сказав і забув, але ідея залишилась в голові», — розповідає Роман.


Роман щодня займається спортом вдома. Торік після оголошення локдауну облаштував у квартирі спортзал. Вдома готувався і до участі в «Іграх героїв».


«Я почав займатись. Здебільшого акцент був на підтягування. Якщо з ногою якісь проблеми — протез скинув, руки цілі. Все, можна займатись. Зрештою, дуже багато було категорій в »Іграх«, я зареєструвався в чотирьох. Як результат — в трьох отримав перше місце, і в підтягуваннях також перше», — розповідає Кашпур.


Дружина Романа Юлія каже, що не тільки підтримує чоловіка, а й надихається його вчинками: «Він така людина. По-перше, він заряджає позитивом. Людина дуже позитивна. По-друге, він вчить мене легко ставитися до життя».


Юлія була волонтеркою, коли познайомилася з Романом. У травні 2019 приїжджала у харківський військовий шпиталь.


«Там якраз був День вишиванки. І тому вже потім в шпиталі, дружина казала, що народився у вишиванці, що пощастило», — говорить Роман.


Через п'ять місяців після реабілітації Роман отримав новий постійний протез, із яким, за його словами, не відчуває жодних обмежень.


«Цей протез я вже називаю »ветераном«, тому що на ньому я виграв свої перші »Ігри героїв«, другі »Ігри героїв«, відгуляв весілля. Причому в активній фазі, всі танцюють — і я буду танцювати», — каже Роман.


Ветеран каже, що своїми досягненнями прагне довести тяжкопораненим військовим: усе можливо.