Як зробити гарне освітлення у квартирі?

Воно впливає на комфорт проживання, формує настрій.

Як зробити гарне освітлення у квартирі?

Правильне освітлення здатне суттєво змінити інтер'єр. Воно впливає на комфорт проживання, формує настрій. Планувати освітлення варто ще на етапі розробки дизайн-проекту квартири.

Різні джерела світла

У сучасних інтер'єрах не прийнято використовувати одне джерело світла. Хоча таке рішення на перший погляд виглядає більш зручним, достатньо встановити один світильник з потужною лампою. Ніяких зайвих дротів та кріплень. Але з точки зору комфорту, світлодизайну, кілька джерел локального світла мають цікавіший вигляд.

Різноманіття світильників дозволяє:

Такий підхід дає змогу уникнути великого контрасту між темними кутами приміщення та громіздким світильником у центрі. Можливих джерел світла може бути безліч, у каталозі https://svetua.com.ua/ доступні цілі колекції світильників, що ідеально поєднуються між собою. У кімнатах з кількома видами світильників комфортно почуваються як ті, хто перебуває за обіднім столом, так і ті, хто сидить на кріслі та читає книжку поруч і торшером.

Типи освітлення

Під час вибору виду освітлення слід обов'язково враховувати функціонал приміщення. Всього виділяють три типи:

  1. Спрямоване, або пряме. Походить від підвісних, вбудованих стельових світильників, настільних ламп. Об'єкти з прямим світлом виглядають трохи об'ємнішими, ніж є насправді. Підходить для залу, робочої зони.
  2. Відбите. Для отримання подібного освітлення світильники направляють на стіну або стелю. У результаті світло заповнює середовище максимально рівномірно. Відбите освітлення вирізняється м'якістю, не викликає дискомфорту очей. Воно підходить для спальні, зон відпочинку у вітальні.
  3. Акцентоване. Являє собою спрямоване, яскраве світло, завдання якого полягає в приверненні уваги до окремих предметів інтер'єру, підкресленні їхніх розмірів, дизайну. Використовувати таке світло слід обережно. Воно не повинно потрапляти на очі.

Підсвічування стін

Основний відсоток уваги у квартирі відводиться стінам, тому не варто забувати про їхнє підсвічування. Особливо це стосується великих віталень. Дизайнери рекомендують розташовувати світильники по всьому периметру. Підсвічувати можна не тільки стіни, а й інші вертикальні поверхні.

Кольорова температура

Щоб інтер'єр мав закінчений і цілісний вигляд, необхідне монотонне середовище. Саме тому світлодіодні люстри, торшери та інші світильники рекомендується підбирати зі схожою кольоровою температурою. Винятком виступають випадки, коли потрібно підкреслити певні предмети, фактуру матеріалів.

Мінімізація контакту з джерелом світла

Як уже було згадано вище, під час розміщення світильників необхідно знизити прямий контакт з ними до мінімуму. Такого принципу, наприклад, дотримуються у фешенебельних ресторанах. Відвідувачі закладу мають акцентувати увагу на смачних стравах, а не відволікатися на осліплюючі очі лампочки.

Також слід відмовитися від використання в спальні джерел спрямованого світла. Особливо, що стосується зони біля ліжка. Правильніше встановити освітлювальні прилади по периметру, обходячи зону сну. Якщо за задумом дизайну в кімнаті потрібне акцентне світло, то попередити контакт очей зі світлодіодами або лампочками допоможуть антивідблискові решітки.

Якісне освітлення у квартирі цілком під силу зробити самостійно. У разі виникнення питань завжди можна скористатися консультаціями фахівців профільного магазину, або пошукати відповіді в Інтернеті.

освітлення в квартирі типи освітленнясвітлодіодні люстриПідсвічування стінгарне освітленняsvetua.com.uaзамовити освітлення