З’явилося відеодокази, як у води ландшафтного заказника "Синевирське озеро" скидають гори сміття (ВІДЕО)

З’явилося відеодокази, як у води ландшафтного заказника "Синевирське озеро" скидають гори сміття (ВІДЕО)

На території ландшафтного заказника державного значення «Синевирське озеро» скидають тверді побутові відходи.

Як інформує «Варта1», з посиланням на «Буськ онлайн», сюди привозять різні відходи, вивантажують у самій водній артерії, пізніше туди приїжджає грейдер і нагортає глину, щоб в очі не впадало. А потім місцеве керівництво навчилося використовувати метод «зливного бачка», — відходів навезли, під час повеней вода піднялася і це все течія понесла на десятки кілометрів.

«Це відео знято на території ландшафтного заказника державного значення «Синевирське озеро». Ні, цей чоловік не з дому вивіз тверді побутові відходи, його заставляє це робити місцеве керівництво, бо так схоже привикли. Якщо подивитися уважніше, то попереду багато вже насипаних «курганів» і це черговий.

[arve url=«https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FBuskcity%2Fvideos%2F907951023437842%2F&show_text=false&width=560&t=0» aspect_ratio=«560:314» loop=«no» muted=«no» /]

Як це відбувається? Привозять різні відходи, вивантажують у самій водній артерії, пізніше туди приїжджає грейдер і нагортає глину, щоб в очі не впадало...А потім місцеве керівництво навчилося використовувати метод «зливного бачка» — відходів навезли, під час повеней вода піднялася і це все течія понесла на десятки кілометрів... А десь туристи воду п’ють з річок, сподіваючись, що це кришталева гірська вода, десь діти купаються у річці... А потім інфекції, шкірні захворювання...», — зазначається у коментарі до відео з місця події.

Довідково. Синевирське озеро визнано водно-болотним угіддям міжнародного значення (Рамсарська конвенція) і є одним із семи природних чудес України. Воно належить до типу завальних. Утворилося близько 10–11 тисяч років тому внаслідок потужного зсуву корінних пісковиків, що зірвались з південного схилу гори Красної й перекрили прадавню долину Синевирського потоку.

Рівень води в озері змінюється в залежності від сезону: знижується взимку і підвищується навесні та влітку, відтак знов спадає восени. Амплітуда коливання рівня води в озері досягає 4,0–4,5 м, відповідно змінюється площа водного дзеркала від 4,45 до 7,58 га. Найбільша глибина від 19 до 23,5 м.

Проточність озера забезпечується Синевирським потоком, що витікає 350 м західніше озера з-під обвалу-зсуву на 60 м нижче рівня позначки його гребеня. Вода у Синевирському озері прісна. Її температура досить низька навіть влітку і становить 10–15 ⁰С.

Поетично назване у народі Морським оком, озеро Синевир є справжньою перлиною Карпат. З висоти пташиного польоту воно нагадує око. Посередині острівець, як зіниця, а довге віття смерек — наче казкові вії.

Для туристів довкола озера Синевир прокладено екологічну стежку. Тут також розташовані мотель, ресторан, дитячий майданчик. Успішно розвивається кінний туризм.

Площа 43 тис га. У 1974 році було організовано ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Синевирське озеро», а згодом — національний природний парк «Синевир», який було створено за рішенням уряду України в 1989 році.