За крок до блекауту: ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії

Це небезпечно

За крок до блекауту: ЗАЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії

В ніч на четвер, 10 серпня Запорізька АЕС втратила живлення з основної високовольтної лінії 750 кВ. Через це станція на межі чергового блекауту. Про це інформує Енергоатом у Telegram


Запорізьку АЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію. Відключення загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

Тимчасово окупована Запорізька атомна електростанція вночі 10 серпня втратила живлення з основної зовнішньої лінії електропередачі напругою 750 кВ. Після цього ЗАЕС довелося переключити на єдину доступну резервну лінію 330 кВ, відключення якої загрожує втратою зовнішнього живлення (блекаут).

У разі цього сценарію головну загрозу ядерній та радіаційній безпеці несе перебування 4-го енергоблоку Запорізької АЕС у стані «гарячий зупин», який окупанти експлуатують з порушенням умов ліцензії на експлуатацію Реакторних установок АЕС українського регулятора (Держатомрегулювання).

Тимчасово виконуючий обов’язки виконавчого директора Енергоатома Тарас Ткач, зазначив, що у разі повної втрати зовнішнього живлення відбудеться відключення головних циркуляційних насосів станції і енергоблок перейде в режим «природної циркуляції». У цьому випадку необхідно терміново «розхолидити» його за умов відсутності охолоджуючих насосів.

«Такий режим важкий для реакторної установки, його тривалість обмежена проєктом, і він може призвести до відмови основного обладнання енергоблока,»– зазначили в Енергоатомі.

У відомстві наголосили, що подальша окупація ЗАЕС рф, керування станцією нелегітимним та непідготовленим російським керівництвом, яке не несе ніякої відповідальності за ядерну і радіаційну безпеку об‘єкта, постійно наближає ЗАЕС до катастрофи. Саме тому Запорізьку АЕС необхідно негайно повернути під повний контроль законного оператора – НАЕК «Енергоатом», із подальшим приведенням станції до нормального режиму експлуатації й поновленням ядерної та радіаційної безпеки об‘єкта.

«Ядерний тероризм Росії має бути негайно зупинений, а загарбники повинні покинути територію станції та її міста-супутника Енергодара!» – підкреслили енергетики.

Згодом в Енергоатомі повідомили, що станом на 08:00, 10 серпня радіаційний стан на Запорізькій АЕС – у межах чинних норм.

Додамо, що росіяни продовжують використовувати електростанцію як платформу для обстрілів. Зокрема, майже щоденні обстріли Нікополя та Марганця вони здійснюють саме з території ЗАЕС.

Частина співробітників не пішла на співпрацю з окупантами, відповідно на них здійснюють тиск.

Читайте також: експерти МАГАТЕ не знайшли вибухівки на дахах енергоблоків Запорізької АЕС

Терор до українських спеціалістів атомної електростанції застосовувався постійно, і навіть були викрадення, – досі деякі з наших фахівців лишаються у російських катівнях.

ЗАЕС новини Запоріжжя окупація ЗАЕС