Зі встановленням головної ялинки країни спалахнув скандал: що відомо

Ще навіть не встигли встановити на Софійській площі в Києві, а вона вже стала причиною відчайдушних сварок у соціальних мережах

Зі встановленням головної ялинки країни спалахнув скандал: що відомо

Ще навіть не встигли встановити на Софійській площі в столиці Головну новорічну ялику України, а вона вже стала причиною відчайдушних сварок у соціальних мережах. Про це пише ТСН

Частина українців заявляє, що вони проти святкування новорічних свят, коли у країні триває війна, гинуть люди і гроші потрібні на закупівлю усього необхідного військовим.

Також чимала частина українців «за» встановлення ялинки, бо незважаючи на війну, дітям потрібно відчуття свята та різдвяного настрою, хоч і під виття сирен.

Вже майже десять років організацією новорічних свят у Києві на Софійській площі займається Folk Ukraine. У мирні часи вони дивували киян і гостей міста розкішними тридцятиметровими ялинками з яскравою ілюмінацією та іграшками. Але, як кажуть, минулося.

У грудні 2022 року до новорічних і різдвяних свят на Софійській площі поставили штучну 12-метрову ялинку незламності з тризубом на маківці, її прикрасили білими голубами та підсвічували від генератора. На цю ялинку місто не витратило жодної копійки бюджетних коштів – все за рахунок мецената.

Цьогріч столична влада теж дозволила встановити головну ялинку країни (жодних масових заходів чи фастфудів не буде), але в соціальних мережах зчинили справжній ґвалт щодо вартості ялинки. Люди чомусь вирішили, що ялинка коштуватиме шалених грошей, як у довоєнні часи. Вони вимагають відмовитися від святкування, а гроші переказати на ЗСУ.Ялинку готові безкоштовно надати в оренду Організатори новорічних свят кажуть, що здивовані такою реакцією людей, вони б із радістю віддали кошти за ялинку на ЗСУ, але місто нічого не платить їм за її встановлення. Йдеться про ялинку, яку вже не потрібно купляти, а лише зібрати з того, що є на складі у її власника.

"Ми вже 10 років організовуємо новорічні свята у столиці – це наша профільна діяльність. Тож нічого не купуємо для прикрашання ялинки, все беремо з власних складів і встановлюємо її для киян безкоштовно. Це десь так, як пекар ділиться хлібом із людьми. Вона не коштує міському бюджету Києва ні копійки. Новорічного оздоблення – гірлянд та іграшок – у нас вистачить на всі обласні центри України. Можу його здавати охочим в оренду за нуль копійок. Будь-ласка, приїздіть, ми все це вам віддаємо безкоштовно, прикрасите свою ялинку, а після свят повернете. З вас лише витрати на транспортування", – розповідає сайту ТСН.ua Ігор Добруцький, президент Folk Ukraine, організатор новорічного свята на Софійській площі.

Він переконаний, що різдвяна ялинка має об’єднувати, а не роз’єднувати людей. Як зазначає Ігор Добруцький: без культури – немає нації, а без традицій – немає країни.

Охочі можуть продати ялинку на аукціоні

Найзатятішим противникам ялинки Ігор Добруцький пропонує таке:

"Я можу на хейтерів переписати ялинку, яку ми маємо встановити в Києві, бо це приватна власність – спробуйте її продати на аукціоні. Наприклад, три лоти: ялинка без іграшок, ялинка з іграшками та фотозона. Беріть, будь-ласка, спробуйте продати її хоч за 100 мільйонів і переказуйте отримані кошти на ЗСУ. У мене не буде до вас жодних претензій, увійдіть у історію хоч так", – пропонує Ігор Добруцький.

Якою буде головна ялинка України

Відкриття ялинки заплановане традиційно – День святого Миколая.(цьогоріч 6 грудня)

З власних джерел у виданні дізналися, що головне різдвяне дерево вберуть у два міксовані основні кольори – білий і зелений. Наразі невідомо, кому буде присвячена цьогорічна ялинка та її основна тематика. Також у секреті тримають те, якими будуть на ній новорічні іграшки.

Цікаво, що цьогоріч головна ялинка змінить своє місце розташування на Софійській площі.

Торік її встановили біля пам’ятника Богдану Хмельницькому, а тепер змонтують ближче до мурів Національного заповідника «Софія Київська» і встановлять навпроти флагштока, там легше під’єднати ялинку до генератора, від якого горітимуть новорічні вогні.

Новорічні іграшки, якими торік прикрашали головну ялинку України / Фото: ТСН.ua

Зона підтримки для ЗСУ

Біля головної ялинки країни на Софійській площі планують встановити фотозону, де будуть розташовані кілька невеличких новорічних ялинок з великою кількістю іграшок на гілках.

Читайте також: у Львові визначилися чи буде у місті новорічна ялинка

"Кожен охочий зможе зняти з гілки іграшку і залишити її собі на згадку, але перед цим має задонатити кошти на ЗСУ. Все буде демократично, як кажуть, на совісті наших гостей: один донат – одна іграшка. Біля дрібних ялинок розмістимо QR-коди з рахунками волонтерів і благодійних фондів, які збирають кошти на потреби ЗСУ. Люди зможуть обрати будь-який з них і переказати кошти просто на площі. Кожного ранку ми будемо поновлювати відсутні іграшки на гілках ялинок. Так ми зможемо більше допомогти нашим воїнам, ніж сперечатися у соціальних мережах", – розповіли сайту ТСН.ua організатори новорічних свят.

ялинка новини Києва скандали скандал з ялинками