Харчові отруєння на Львівщині: безконтрольність та безкарність

f79bbfad741f3702be0723bf3e328341
f79bbfad741f3702be0723bf3e328341

Випадки масових отруєнь українців їжею у закладах громадського харчування, продуктами з ринків та супермаркетів стають нормою життя в Україні. Кожного разу кишкові інфекції кладуть у лікарні на крапельниці та антибіотики велику кількість дорослих та дітей, для здоров’я яких такий удар є особливо болісним. Протягом останніх двох років за фактами харчових отруєнь, де постраждала велика кількість людей, на Львівщині було відкрито 11 кримінальних проваджень. Результат – прогнозований: нікого з винуватців наразі не покарано.


Тему досліджувала кореспондент IA ZIK.


Трохи статистики


Як повідомили в прокуратурі Львівщини, відповідаючи на інформаційний запит IA ZIK, упродовж 2016-2017 років підрозділи поліції ГУ НП у Львівській області розпочали 11 кримінальних проваджень за фактами порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням (за ст.325 КК України). Спалахи масових отруєнь були зафіксовані у готельно-відпочинковому комплексі «Чарівна долина» у Родатичах (понад 30 постраждалих), кафе «Шинок», готель «Гранд резорт» у с. Басівка, ДНЗ «Казковий світ» у Зимній Воді (дев’ятеро дітей), «Пансіонат Славський», ДП «Холгер Крістіансен Продакшн Україна», ресторанах «Панська чарка» (понад 20 постраждалих) та «Соната» у Новояворівську (понад 30 постраждалих), кафе-барах «Немо» у Золочівському районі та «Імперія» у Львові (понад 20 постраждалих), у їдальні корпусу Українського католицького університету (18 госпіталізованих). Також усім відомий факт масового отруєння рибою з ринку «Привокзальний» у Львові. Тоді у лікарні потрапили понад 70 осіб. На щастя, обійшлося без летальних випадків.


Розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неналежного виконання посадовими особами дитячого табору «Білий орел», що у Жовківському районі, своїх професійних обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей, які перебували на там відпочинку влітку 2017 року (ч.1 ст.137 КК України).


«На даний час 10 кримінальних проваджень вказаної категорії перебувають у провадженні територіальних підрозділів поліції ГУ НП у Львівській області, щодо двох – прийнято рішення про закриття, один обвинувальний акт скеровано до суду», – повідомляють у прокуратурі про результати роботи правоохоронців.


А похвалитися силовикам особливо немає й чим. Більшість із згаданих кримінальних проваджень розслідуються місяцями, а деякі, як от – масові отруєння на святкуваннях хрестин та весіль у львівському кафе «Імперія» та ресторані «Соната» (Новояворівськ) – вже понад рік. До суду скеровано лише кримінальне провадження щодо масового отруєння рибою з ринку «Привокзальний», що сталося у вересні цього року. Вироку наразі немає.


Декому постійно вдається виходити сухими із води


Як вже повідомлялося, у лютому 2016 року поліція закрила кримінальне провадження щодо масового отруєння людей у львівському ресторані «Театр пива «Правда», що входить до «Холдингу емоцій «!Фест». Тоді з харчовим отруєнням до лікарні потрапили понад 50 людей. Справу в поліції розслідували майже рік і врешті закрили, бо не знайшли складу злочину (на підставі п.2 ч.1 ст. 284 КПК України).


І це не єдиний випадок масового отруєння людей у закладах «!FESTу». У жовтні 2016 року з харчовим отруєнням були госпіталізовані близько 18 студентів, працівників та відвідувачів трапезної УКУ, що на вул. Козельницькій, 2а у Львові, яка теж входить до компанії «Холдинг емоцій «!FEST». Було відкрите кримінальне провадження, однак його спіткала аналогічна доля: масове отруєння було, а злочину немає.


«Щодо розслідування отруєння відвідувачів їдальні корпусу Українського католицького університету, то у провадженні СВ Сихівського ВП ГУ НП у Львівській області перебувало кримінальне провадження №12016140070003485 від 28.10.2016, розпочате за даним фактом, з правовою кваліфікацією кримінального правопорушення за ч.1 ст.325 КК України. За результатами досудового розслідування у даному кримінальному прийнято рішення про закриття на підставі п.2 ч.1 ст.284 (відсутність в діянні складу кримінального правопорушення) КПК України», – повідомили в обласній прокуратурі.


Перевірки – лише після фактів отруєння


Постійні «дзвіночки» про масові харчові отруєння в Україні засвідчують: на практиці питання контролю якості та безпечності харчових продуктів та закладів громадського харчування суттєво шкутильгає. Ситуацію посилює і діючий мораторій на перевірки бізнесу.


Як зазначає директор Львівського обласного лабораторного центру МОЗ Роман Павлів, така ситуація не через те, що ліквідували Держсанепідемслужбу. Її функції були передані Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба). Суть проблеми – в прогалинах у законодавстві.


«Законодавством такий контроль цих об’єктів не передбачений. Надалі існує заборона на перевірки бізнесу, нічого не змінилося, – пояснює Р.Павлів. – Перевірка дозволяється тоді, коли вже виник спалах. І то через те, що відкривається кримінальна справа, за рішенням суду або за зверненням правоохоронних органів».


Отак безконтрольність та безкарність породжують все нові злочини. А поки українці масово страждають від харчових отруєнь, правоохоронці виконують лише роль статистів. 

varta1.com.ua: Новини