1 червня: що зміниться для українців

Комуналка, ціни на газ, послуги зв’язку та проїзд для біженців

Сьогодні, 1 червня, в Україні набуде чинності низка законодавчих ініціатив, які торкнуться більшості українських громадян.

Ціни на газ для підприємств

Компанія «Нафтогаз Трейдинг» у рамках трирічних договорів планує підвищити ціни на газ для підприємств теплової комунальної енергетики (ТКЕ) більш ніж утричі до 29,392 тис гривень/тис. куб. м. Це підвищення не стосується населення.

За умовами трирічних договорів для підприємств встановлюються такі ціни:

— на період з 1 червня 2022 року по 31 травня 2023 року (з фіксованим обсягом) - 24 356,38 гривні без ПДВ за 1 тис. куб. м, при цьому ціна з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнта, що застосовується при замовленні потужності на добу, вперед становитиме 29 391,55 гривні/тис. куб. м із ПДВ;

— на червень 2022 року (без фіксованого обсягу) — 24 434,67 гривні без ПДВ за тис. куб. м, при цьому ціна з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнта, що застосовується при замовленні потужності на добу, вперед становитиме 29 485,5 гривні/тис. куб. м із ПДВ;

— на період з 1 червня 2022 року по 31 грудня 2022 року (з фіксованим обсягом) — 13 658,42 гривні без ПДВ за тис. куб. м, при цьому ціна з урахуванням тарифу на послуги транспортування та коефіцієнта, що застосовується при замовленні потужності на добу, вперед становитиме 16 554 гривні/тис. куб. м із ПДВ.

Ціни на комунальні послуги

Тарифи на електроенергію було «заморожено» на період дії воєнного стану.

Вони залишаться такими: 1,44 грн/кВт-год. при розмірі споживання до 250 кВт-годин та 1,68 грн/кВт-годину — при розмірі споживання понад 250 кВт-годин.

Тарифи на воду будуть встановлюватися місцевими водоканалами.

Банківські послуги

З 1 червня 2022 року "ПриватБанк" відновлює активний режим кредитування клієнтів за кредитними картками та продовжує пільгові умови обслуговування користувачів кредитних карток.

Пільгові умови обслуговування зі ставкою 1,7 % на місяць діятимуть до кінця серпня, якщо клієнт вчасно вносить обов’язковий щомісячний платіж у розмірі 5 % від суми заборгованості. В іншому випадку відсотки нараховуватимуться за стандартними ставками 3,4 % (для карток Універсальна Голд) та 3,5 % (для карток Універсальна).

З 1 червня 2022 року у "Monobank" можна буде збільшити кредитний ліміт, але доведеться погодитися на підвищення ставки від 1,6 % до 3,1 %.

Послуги зв’язку

З 1 червня 2022 року для абонентів Київстару стануть недоступними три акційні пакети послуг, які були до цього досить популярними. Йдеться про «4G 10 000 МБ», «Бонусні 1000» та «Бонусні 3000 МБ».

Однак, Київстар анонсував новий воєнний тарифний план «LOVE UA», який почне діяти з 2 червня для бізнес- та контрактних клієнтів.

Українці в ЄС

З 1 червня 2022 року повністю безкоштовний проїзд для українських біженців буде скасований в Німеччині, Болгарії, Польщі, Чехії та Швейцарії. Однак за деякими напрямками для наших біженців встановили знижені ціни за проїзд.

  • у Німеччині українці зможуть придбати проїзний за €9 на всі види громадського транспорту та проїзд у регіональних поїздах;
  • у Чехії проїзний на всі види транспорту обійдеться у €7;
  • у Польщі з цієї ж дати, 1 червня, пасажири з України матимуть право безкоштовного проїзду лише на маршрутах з кількох міст Польщі: Хелма, Дорогуська, Любліна, Грубешева, Перемишля, Загужа, Ярослава та Жешува.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також