176 млн грн збитків від продажу електроенергії: справу експосадовців Центренерго скерували до суду

Корупція «Центренерго»

Про це повідомляє прес-служба САП.

«5 березня 2024 року прокурор САП скерував до суду справу стосовно колишнього члена Дирекції ПАТ «Центренерго» та його пособників – колишнього начальника  та керівника приватної компанії, які завдали одному з найбільших підприємств електроенергетичної галузі країни понад 176 млн грн збитків», – йдеться у повідомленні.

Окрім цього до справи залучені: колишній член дирекції «Центренерго» Олександр Уваров та ексдиректор департаменту «Центренерго» Катерина Токар, а також керівник приватної компанії «Юнайтед Енерджі» Андрій Короткевич-Лещенко.

У 2020 році ПАТ «Центренерго» уклало угоду з приватною компанією — переможцем аукціону ТОВ «Юнайтед Енерджі» на закупівлю електроенергії. Приватна компанія здійснила частковий відбір електроенергії, а тому була зобов'язана сплатити штраф.

Згодом товариство та компанія уклали додаткові угоди, що виключили з основних угод положення про дозволені межі відхилення від обсягів відібрання електроенергії у розмірі 5% від договірного обсягу.

Читайте також: У новому законопроєкті про мобілізацію пропонуються три варіанти оновлення даних в ТЦК, – нардеп Чернєв

Ці зміни дозволяли приватній компанії відбирати будь-який обсяг електроенергії, незважаючи на те, що умовою проведених аукціонів було гарантоване відібрання договірного обсягу електроенергії.

У межах розслідування, яке здійснювали детективи НАБУ за процесуального керівництва прокурорів САП, встановлено, що указані додаткові угоди були підписані заднім числом та мали на меті уникнення сплати штрафу приватною компанією за невідбір законтрактованої електроенергії.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб