25 мільйонів втрачених валіз на рік: як не зіпсувати відпустку і отримати компенсацію за втрату багажу

ca6_depositphotos_12600218_m_2015
ca6_depositphotos_12600218_m_2015

Згідно щорічного звіту «Baggage Report» міжнародної компанії «SITA», що займається інформаційними і телекомунікаційними рішеннями для авіатранспортної галузі, у 2009 році в світі було втрачено близько 25 млн валіз і сумок. 850 тисяч щезли безслідно.

Як не зіпсувати собі відпустку і повернути багаж?

Ви кладете до валізи кращі сорочки, вона — найспокусливіші сукні. І ось ви приземляєтеся десь на побережжі Італії, але щось не так, хвилин 20 як чекаєте коли з’явиться ВОНА — ваша валіза. Минає ще хвилин 15, і розумієте, що сталося саме це — ви у відпустці без улюблених речей! Вашу валізу загубили... І вся ваша довіра до авіакомпанії, стюардеси, що так привітно посміхалася, — розвіялася... ДОСИТЬ! Не потрібно псувати собі відпустку, воно того не варте.

Що ж робити, якщо вашу валізу загубили?
1) Заспокойте кохану та себе. Цей пункт один з найважливіших, щойно виконаєте його, всі інші пункти пройдуть швидко та з хорошим настроєм.
2) Зверніться до офісу LOST & FOUND. Щойно ви зрозуміли, що ваш багаж втрачено, знайдіть офіс LOST & FOUND — це зовсім не важко, він є в кожному аеропорту, у залі прильоту.

3) Там ви маєте заповнити деякі документи та описати вашу валізу (не хвилюйтеся — це нескладно, навіть якщо ваша англійська кульгає, у багатьох аеропортах є картинки, де ви просто відмічаєте схожу на вашу валізу). Зазвичай ваш багаж знайдуть за один чи два дні.

Ну що, тепер перейдемо до найприємнішого — компенсації, яку має вам надати авіакомпанія.

Згідно Монреальської конвенції відповідальність авіакомпанії у випадку втрати або затримки багажу обмежується 1240 EUR на одного пасажира у залежності від обмінного курсу.

Деякі авіакомпанії пропонують встановити суму витрат у перший день, щоб покрити екстрені покупки до моменту доставки втраченого багажу. Деякі з авіакомпаній видають набір предметів першої необхідності: пасту, мило, зубну щітку, білизну.

Але ж ви розумієте, що відшкодування за затримку багажу ви отримуєте лише у разі, якщо пункт прильоту не є місцем постійного проживання.

Отримати компенсацію за повну втрату багажу

Якщо ви чекаєте багаж уже впродовж 21 дня, він офіційно вважається втраченим, і в такому випадку авіакомпанія виплачує компенсацію. Так само, як і існує компенсація за скасування авіарейсів, є і компенсація за втрачений багаж.

Ви повинні будете скласти список речей, що були у вашій валізі на час її втрати. Досить часто авіакомпанії можуть вимагати чеки за ці речі.

У будь-якому випадку, ви маєте право звернутися до суду впродовж двох років із дня зникнення багажу. Пам’ятайте, що позов до суду з заявою «у моїй валізі була каблучка моєї прабабусі з трьома діамантами! Прошу виплатити мені 50 000 доларів!» буде недоречним, адже авіакомпанії попереджують, що коштовні речі варто перевозити у ручній поклажі.

Вітаємо, тепер ваша відпустка врятована. Відтепер ви можете не боятися втрати багажу, адже це життя, тут бувають різні пригоди та несподіванки, а така несподіванка може часом навіть принести додаткові кошти.

varta1.com.ua: Новини