29 серпня — День пам’яті захисників України

28035-6005
28035-6005

29 серпня — День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Саме у серпні відбулася Іловайська трагедія.

18 серпня, у ході запеклих боїв, українські силовики, що значною частиною складалися з добровольчих батальйонів, увійшли в Іловайськ. Вони змогли взяти під свій контроль частину міста.

Однак після заходу значних сил регулярних російських військ 23–24 серпня у тил українського угрупування з території РФ іловайське угрупування опинилося в оточенні.

У ніч з 28 на 29 серпня, Путін звернувся до «сил ополчення» із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.

29 серпня о 6:00 год ранку, російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї. Керівництво українськими збройними силами мовчки нехтувало цими вимогами.

О 8:15 год українські військові організованими колонами почали рух із міста за попередньо домовленими з російською стороною маршрутами. Спершу українські колони безперешкодно рухалися повз російські укріплені позиції, проте через деякий час російські війська відкрили вогонь, розстрілявши колони на марші.

Відповідно до даних Національного військово-історичного музею, у тих боях 7–31 серпня 2014 року полягло 368 українських бійців, 18 уважають зниклими безвісти.

varta1.com.ua: Новини