5 важливих змін, які ввели для нарахування субсидій на новий опалювальний період

1
1

Хто і на скільки платитиме більше, і кому субсидії взагалі не призначать.



До початку нового опалювального періоду залишається трохи більше місяця, а отримувачі субсидій уже хвилюються: яку частину витрат на оплату комунальних послуг їм цьогоріч компенсовуватиме держава? Чи усім, які мали субсидію торік, її перерахують на новий опалювальний сезон? На скільки зменшиться розмір субсидії тощо. Адже уряд вніс низку змін у правила нарахування субсидій. Одні зміни Кабмін вніс у травні 2017 року, інші – у серпні. Тож що змінилося? За консультацією ми звернулися до директора департаменту соціального захисту населення ЛОДА Наталії Кузяк і виділили п’ять найважливіших змін, про які отримувачам субсидій варто знати.




   1. Змінилися строки опалювального сезону

Якщо раніше субсидія на опалювальний сезон для всіх призначалася з 1 жовтня по 30 квітня і перераховувалася відповідно до рішення органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади про дату початку та закінчення опалювального сезону, то з 1 травня цього року внесено зміни. У 2017-2018 роках для користувачів централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів місцевого самоврядування або органів виконавчої влади ( коли розпочинається і коли завершується опалювальний сезон), а для громадян, що мають індивідуальне опалення, субсидія нараховується з 16 жовтня до 15 квітня.




   2. Доходи враховують не за минулий рік, а за півроку

З жовтня 2017 року при розрахунку розміру субсидії на новий опалювальний сезон 2017/18 роки будуть враховуватися доходи громадян не за весь минулий рік, як було раніше, а за I і II квартали 2017 року.

Такі зміни вигідні тим, хто торік мав хорошу зарплату, а цього року фінансове становище з якихось причин змінилася: доходи впали або людина втратила роботу.

Пенсіонерам, які втратили роботу або просто звільнилися, при нарахуванні субсидії будуть враховувати розмір пенсії за останній місяць перед зверненням по субсидію.




   3. Для непрацездатних збільшили соціальну норму, а для безробітних – розмір доходів

Якщо в родині є пенсіонери, інваліди, інші особи, які не можуть працювати з об’єктивних причин, для них збільшується соціальна норма, на яку надають житлову субсидію – з 49 кв. м до 75 кв. м.

Нововведення ввели і для тих, хто проживає у у садових будинках чи дачних кооперативах і сплачує комунальні послуги. Раніше вони не могли претендувати на субсидію, бо не були там офіційно зареєстровані.

З травня 2017-го за рішеннями комісій з питань соціального захисту, що діють при райдержадміністраціях, такі сім’ї зможуть оформити субсидію, яка фінансуватиметься за рахунок місцевих бюджетів.

А ось що слід знати безробітним громадянам працездатного віку є. При призначенні субсидії на новий опалювальний період їм у дохід зараховуватимуть два прожиткові мінімуми – 3248 грн.

Правда, є люди, котрі дійсно опинилися в складних життєвих обставинах. У таких випадках їм слід звернутися у комісію з питань соціального захисту, яка може надати субсидію з урахуванням одного – 1624 грн, а не двох прожиткових мінімумів.




   4. Боржникам субсидію не продовжать

Громадянам, котрі мають борг за оплату житлово-комунальних послуг у сумі, що перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (нині це 340 грн), як повідомила Наталія Кузяк, субсидію на новий опалювальний сезон не продовжуватимуть. Таких на Львівщині понад 18 тисяч осіб. Якщо вони хочуть отримувати субсидію на новий опалювальний період, то повинні повністю погасити борг або укласти з постачальником послуг угоду про його реструктуризацію.

Правда, ця вимога не стосується громадян, які мають заборгованість і цього року вперше звертаються по житлову субсидію. Їм її призначать на загальних підставах, однак вони також повинні сплати борг або укласти договір з надавачем послуг про поступове його погашення (реструктуризацію).




   5. Наскільки скоротили нормативи на комуналку?

Нормативи на житлово-комунальні послуги уряд переглядав двічі: у травні скоротив нормативи на опалення, а у серпні – на газ.

Нові нормативи будуть враховані вже у жовтні, в опалювальному сезоні на 2017/2018 роки.



Нові нормативи на опалення


























Вид опалення


 З травня

2017 року 


 До травня

2017 року

газове 5 куб/м.кв 5,5 куб/м.кв
електричне 51 кВт/год 65 кВт/год
централізоване 0,0431 Гкал 0,0548 Гкал



Нові нормативи на газ































 Вид нагрівального

пристрою 


 З жовтня 2017 року 


 До жовтня 2017 року 

 
розрахунок на одну особу


газова плита

(приготування їжі)

 


3,3 м3


4,4 м3


газова плита

(приготування їжі і

підігрів води)

 

5,4 м3 7,1 м3

газова плита і

водонагрівач

10,5 м3 14 м3




За такими нормами формуватимуться рахунки і для тих сімей, в яких немає лічильників на газ, та які не мають субсидії. Такі громадяни мали би платити менше.

Субсидії будуть покривати витрати на комунальні послуги тільки у межах цих норм. За все, що понад норму, доведеться платити з власної кишені.




   Кому треба повторно подавати документи

Для більшості громадян, які отримують субсидії, перерахунок субсидій проведуть автоматично, без повторного звернення.

Заяву і декларацію про доходи заново треба подавати лише сім’ям, які орендують помешкання, в яких відбулися зміни у складі родини( хтось виписався чи, навпаки, прописався), а також тим, хто хоче отримати субсидію на тверде паливо.




   Про що потрібно повідомити працівників соцзахисту:

Протягом місяця отримувачі субсидії повинні повідомити органи соціального захисту населення, якщо у них в родині відбулися такі зміни:

   - змінився склад сім’ї ( хтось виписався чи прописався),

   - змінився соціальний статус членів сім’ї (хтось звільнився чи влаштувався на роботу, вийшов на пенсію),

   - сім’я зробила покупку на суму понад 50 тис. грн. ( купили квартиру, машину),

   - відмовилися від централізованого опалення і перейшли на індивідуальне чи навпаки.


АВТОР: Олександра Баландюх, для Варти-1

varta1.com.ua: Новини