9 травня: інші варіанти дій путіна

9 травня ми почуємо більше від москви

До «Дня перемоги» 9 травня залишилося менше тижня, Москва може розглянути різні варіанти своїх дій.

Ці варіанти включають анексію відокремлених територій Луганська та Донецька на сході України, посилення штурму Одеси на півдні або оголошення повного контролю над південним портовим містом Маріуполь.

Посол США в ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що США мають високо достовірні розвідувальні звіти про те, що Росія спробує анексувати Луганськ і Донецьк у середині травня. Є також ознаки того, що Росія може планувати проголосити та анексувати «народну республіку» у південно-східному місті Херсон.

Прес-секретар Держдепартаменту США Нед Прайс заявив, що є підстави вважати, що росіяни зроблять все можливе, щоб використати 9 травня в цілях пропаганди.

«Ми бачили, як росіяни дійсно подвоюють свої пропагандистські зусилля, ймовірно, майже напевно, щоб відволіктися від своїх тактичних і стратегічних провалів на полі бою в Україні», — сказав Прайс на брифінгу в Держдепартаменті.

Прайс додав, що «було б великою іронією, якби Москва використала нагоду «Дня перемоги» для оголошення війни, що само по собі дозволило б збільшити кількість призовників так, як вони не в змозі зробити зараз, таким чином, щоб бути рівносильно тому, щоб показати світові, що їхні військові зусилля зазнають невдачі, що вони заплутуються у своїй військовій кампанії та військових цілях».

«Я цілком впевнений, що до 9 травня ми почуємо більше від Москви», — додав Прайс. — «Я цілком впевнений, що ви почуєте більше від Сполучених Штатів, від наших партнерів, включаючи наших партнерів по НАТО, також до 9 травня».

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін може офіційно оголосити війну Україні вже 9 травня.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також