У НАЗК повідомили чи потрібно під час війни подавати декларації

Також роз’яснили чи потрібно декларувати захоплену російську техніку

Фото ілюстративне з відкритих джерел

До перемоги над рашистськими загарбниками декларанти не повинні втрачати час на заповнення та подання декларації — це офіційна позиція Національне агентство з питань запобігання корупції — НАЗК. Ця позиція стосується і подання повідомлень про суттєві зміни в майновому стані.

Натомість посадовці мають докладати всіх можливих зусиль, спрямованих на захист власної свободи, миру в Європі та світі, оборону Української держави.

Так, багато декларантів звертаються з такими питаннями:

чи буде перенесено строк подання щорічної декларації, яка відповідно до Закону України “Про запобігання корупції” (далі — Закон) має бути подана до 1 квітня (останній день подання — 31 березня)?

Чи потрібно під час війни подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, яке закон вимагає подати до НАЗК у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку?

Як зазначено вище, кінцеві терміни для подання декларацій та повідомлень визначені Законом, а отже можуть бути змінені лише у разі прийняття Верховною Радою окремого закону про перенесення строків.

Для того, щоб створення відповідного законопроекту було розглянуто, після закінчення війни НАЗК звернеться до Верховної Ради з проханням перенести кінцевий строк подання декларації за 2021 рік та повідомлень про суттєві зміни у майновому стані.

Також, у НАЗК роз’яснили чи потрібно декларувати захоплені російські танки та іншу техніку.

Захопили російський танк або БТР та переживаєте про те, як його декларувати? Зберігайте спокій та продовжуйте захищати Батьківщину!

Декларувати захоплені російські танки та іншу техніку не потрібно, адже вартість цього лайна не перевищує 100 прожиткових мінімумів (248 100 грн).

Відповідно, подавати повідомлення про суттєві зміни в майновому стані впродовж 10 днів у разі захоплення такого непотребу так само не потрібно.

Якщо ж говорити буквою закону, бойові трофеї не підлягають відображенню в декларації з наступних причин:

  • вони були набутті не внаслідок укладення якого-небудь виду правочину, а у зв’язку із повномасштабною агресією з 24.02.2022 російської федерації стосовно незалежної і суверенної Української держави як продовження розпочатого у 2014 році підступного нападу РФ на Україну з метою знищення останньої;
  • завдяки мужності та звитязі захисників Української держави ворожа військова техніка зазвичай потрапляє до вас вже знищеною та виведеною із ладу, через що неможливо провести її оцінку відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні». А отже, неможливо і з’ясувати, скільки коштує таке майно.

«Так що російський танк, іди нахуй з̶ ̶д̶е̶к̶л̶а̶р̶а̶ц̶і̶ї̶.

У той же час НАЗК продовжує забезпечувати технічну можливість подання повідомлень про суттєві зміни у майновому стані щодо набуття об’єктів, захоплених у рашистської армії, у разі наявності бажання суб’єктів декларування здійснити такі дії», — зазначається у повідомленні.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також