А ТЦК далі мовчить: з'явилися подробиці смерті чоловіка, який помер після проходження медкомісії (фото)

За останні три роки до чоловіка викликали швидку допомогу щонайменше чотири рази, що підтверджено відповідними записами.

Вчора, 9 серпня в Ширяївському регіональному територіальному центрі комплектування та соцпідтримки (ТЦК та СП) були проведені слідчі заходи в рамках поточного кримінального розслідування щодо смерті мобілізованого жителя Ширяєвого Бориса Глушака у військовій частині. Новий начальник Одеського обласного ТЦК і СП також був присутній на місці. Про це йдеться у матеріалі Фокус.  

Так, за словами одеського активіста Дем'яна Ганула, Борис Глушак мав інвалідність і перебував на обліку у психіатра з 2011 року, а цього року йому викликали швидку через напад епілепсії.

Про це одеський громадський активіст Дем'ян Ганул повідомив  на своїй Facebook-сторінці.

За словами активіста, 29-річний Борис, який помер у військовій частині, був на обліку у психіатра з 2011 року.

«Сам бачив запис у медичній книжці. За словами матері, хлопець був нездоровий, кілька разів викликали швидку через напади епілепсії, страждав на алкоголізм», — написав активіст.

Необхідно підкреслити, що, попри свої проблеми зі здоров'ям, Борис неодноразово звертався до військкомату з проханням прийняти його на службу.

«Ті працівники, які його знали, йому відмовляли, через алкоголізм і низку хронічних захворювань. Але цього разу йому вручили повістку не знайомі з ним раніше працівники ТЦК, і відправили на ВВК», — додав Ганул.

Активіст зазначив, що відповідно до закону, співробітники військово-лікарської комісії мали б призначити обстеження Бориса, враховуючи його стан здоров'я.

«Але того дня голова ВВК — Ірина Колонтай вирішила по-іншому і підписала Борису путівку в один кінець», — написав Ганул.

Одну з останніх фотографій Бориса було зроблено 2023 року в лікарні, після перенесеного нападу епілепсії. За словами Ганула, за останні три роки до нього викликали швидку допомогу щонайменше чотири рази, що підтверджено відповідними записами.

«Зараз Колонтай із колегами чистить усю документацію в місцевій лікарні, щоб уникнути покарання. Але ми все знаємо!» — наголосив Ганул.

«Мобілізація необхідна, але невже ЗСУ потребує алкоголіків і психічно хворих людей? Мотиваційну історію слід підіймати, а не насильницьку мобілізацію деградуючої частини населення, — пише Ганул. Хочу дочекатися закінчення слідства, і побачити результат, де винні понесуть покарання».

Як відреагували в Одеського обласному ТЦК і СП

Про смерть мобілізованого стало відомо ще 6 серпня, коли про це написали в місцевому пабліку, а потім повідомили місцеві ЗМІ. Однак Одеський обласний ТЦК і СП досі не коментував цей випадок. Водночас речниця оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк заявила 9 серпня, що військкомат дістав документи, які підтверджують придатність чоловіка до проходження військової служби, і запропонувала ставити запитання лікарні.

Смерть мобілізованого у військовій частині

Так, 9 серпня повідомлялося, що прокурори почали перевірку обставин мобілізації та смерті жителя селища Ширяєве Одеської області, який помер після прибуття до військової частини.

За інформацією місцевих ЗМІ, 29-річний Борис Глушак мав інвалідність. Попри серйозні проблеми зі здоров'ям, його мобілізували й відправили до військової частини. У перший день через стрес у Глушака стався напад епілепсії. Медики частини не змогли йому допомогти.

Журналісти зазначили, що після отримання повістки Борис з'явився до військкомату, не маючи при собі паспорта.

Читайте також: смерть одразу після мобілізації: медики назвали офіційну причину смерті

За словами очевидців, чоловіка за 20 хвилин визнали здоровим і придатним до військової служби. Через кілька годин він перебував уже у військовій частині.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі