«Amnesty International» оприлюднила висновок щодо обстрілу російських військ Маріупольського драмтеатру

Те, що в принципі й так знали

Організація «Amnesty International» оприлюднила звіт, в якому визначила, що 16 березня російська федерація навмисно обстріляла Маріупольський драматичний театр, попри те, що їм було відомо, що там ховаються сотні мирних мешканців.

Правозахисна організація зібрала свідчення 53 людей, які були свідками бомбардування Драмтеатру, 28 з яких — перебували всередині або поруч із театром під час вибухів.

«Amnesty International» також проаналізувала супутникові зображення та радіолокаційні дані безпосередньо перед бомбардуванням і незабаром після нього, завірені фото- та відеоматеріали, надані постраждалими та свідками, а також два комплекти архітектурних планів театру.

Організація зазначає, що майже напевно російські винищувачі скинули на драмтеатр дві 500-кілограмові бомби, які вдарили близько одна від одної та одночасно вибухнули.

«Після місяців ретельного розслідування, аналізу супутникових знімків та інтерв’ю з десятками свідків ми дійшли висновку, що удар був явним військовим злочином, скоєним російськими військами», — сказала генеральна секретарка «Amnesty International» Агнес Калламар.

Найімовірніше, що удар завдали з російських винищувачів Су-25, Су-30 або Су-34, які базувалися на прилеглих російських аеродромах і часто літали над південною Україною.

Нагадаємо, що внаслідок бомбардування маріупольського Драмтеатру загинуло близько 300 осіб.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена