Аналітики роз'яснили, чому росія звинуватила Україну у зриві обміну полоненими

У ISW пояснили, що хоче ворог досягти своїми маніпуляціями

ФОТО: ілюстративне

Росія намагається маніпулювати темою обміну військовополонених. Країна-агресорка звинуватила Україну у припиненні обміну військовополоненими за останні кілька місяців на тлі повідомлень про повсюдне жорстоке поводження росіян з українськими військовополоненими. Заява рф має кілька цілей. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Москва звинуватила Київ в кількамісячному призупиненні обміну військовополоненими на тлі повідомлень про масштабні зловживання з боку РФ щодо українських військовополонених.

Зокрема, російська уповноважена з прав людини Тетяна Москалькова звинуватила Україну у висуненні «надуманих вимог», які спричинили паузу в обміні військовополоненими протягом останніх кількох місяців. Посадовиця заявила, що росія зробила все можливе для підтримки діалогу з українським урядом і Міжнародним комітетом Червоного Хреста щодо справ військовополонених.

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в листопаді 2023 року зазначав, що це росія влітку того ж року з невідомої причини призупинила обмін військовополоненими.

Останній обмін військовополоненими між рф та Україною відбувся 8 лютого 2024 року за сприяння Об’єднаних Арабських Еміратів.

Нагадаємо, обміни полоненими між росією та Україною призупинені вже кілька місяців

Радіо «Вільна Європа/Радіо Свобода» напередодні повідомило, що Україні довелося відкрити третій табір для російських військовополонених частково через «фактичне блокування обмінів російською стороною», а частково через зростання кількість російських дезертирів, які стали військовополоненими. Це узгоджується з декількома нещодавніми заявами з боку України про те, що російські посадовці протистоять продовженню обміну.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також