Аналітики пояснили, що стоїть за «атакою» на військову частину в Придністров’ї

Гібридна операція кремля

Скриншот з відео

У неділю, 17 березня  в не визнаній республіці Придністров'я стався інцидент, під час якого згорів вертоліт і ніхто не постраждав. Повідомлялося, що безпілотник атакував військову частину, в мережі з’явилися кадри моменту вибуху. У звіті Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що це тривала гібридна операція Кремля, спрямованої на дестабілізацію Молдови зсередини.

«Придністровські« ЗМІ напередодні заявили, що одиночний БПЛА уразив вертоліт на території невстановленої військової частини в Тирасполі. Вони опублікували відеозапис моменту »атаки" та заявили, мовляв, БПЛА летів із боку Одеської області України.

Відео моменту вибуху:

«На момент написання цієї статті ні »придністровська", ні російська влада не звинуватили українські сили в завдання удару, але можуть зробити це в майбутньому», – зазначили в ISW.

Колишній голова так званої придністровської «Верховної ради» Олександр Щерба заявив, нібито удар мав «українські відбитки пальців» і його «основним бенефіціаром» була Україна.

Офіційне молдавське бюро реінтеграції заявило, що згорілий вертоліт не літав багато років. Там зазначили, що удар був навмисно спрямований на те, щоб посіяти страх і паніку в «Придністров'ї», маючи на увазі, що це була частина інформаційної операції проти Молдови. Хоча відомство прямо не заявило про це і не звинуватило «придністровські» або проросійські сили в завданні удару.

Влада Молдови сказала, що перебуває в контакті з урядом України. Представник Головного управління військової розвідки українського Міноборони Андрій Юсов назвав ситуацію російською провокацією. Український центр протидії дезінформації звинуватив росію у завданні удару з метою маніпулювання інформаційним простором.

В ISW зазначили, що не можуть незалежно перевірити деталі одиночного удару безпілотника в «Придністров'ї» або визначити винних, але назвали малоймовірним, що удар завдали українські сили. Зокрема, враховуючи обмеженість засобів, використаних під час «атаки», й незначну ціль.

Українські офіційні особи вже говорили, що невизнане Придністров'я не становить військової загрози для України. А ось влада сепаратистської так званої республіки буквально нещодавно запросила у рф невизначений «захист» нібито від Молдови.

Читайте також: в «Придністров'ї» безпілотники атакували військову частину (ВІДЕО)

«Тому росія або пов'язані з нею суб'єкти, ймовірно, і будуть бенефіціарами цієї провокації, щоб сприяти тривалим зусиллям Кремля зі створення інформаційних умов для виправдання різних російських гібридних операцій, спрямованих на дестабілізацію Молдови, про що ISW докладно попереджав», – підсумували аналітики.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена