З’явилися фото та відео, як «Азовсталь» покидали захисники

Kолону супроводжувала військова техніка

Українських бійців, евакуйованих з останнього бастіону опору в Маріуполі, доставили до колишньої виправної колонії на підконтрольній ворогу території. Про це повідомило «AP».

Україна заявила, що їх можна буде обміняти на російських військовополонених, а московський депутат заявив, що їх слід притягнути до «правосуддя».

Російський парламент планував у середу прийняти резолюцію про недопущення обміну бійцями полку «Азов», які місяцями трималися на металургійному заводі «Азовсталь».

Заступник міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що переговори щодо звільнення бійців тривають, а також плани порятунку бійців, які все ще перебувають на сталеливарному заводі. Президент України Володимир Зеленський заявив, що до планів «залучені найвпливовіші міжнародні посередники». Чиновники не повідомляють, скільки людей залишилося всередині.

Війська на прибережному металургійному заводі були останньою осередком опору в Маріуполі, який уже деякий час фактично перебуває в руках Росії.

Понад 260 українських бійців, деякі з яких були важко поранені та вивезені на ношах покинули руїни заводу «Азовсталь» і перейшли на російську сторону за угодою, яку домовилися ворогуючими сторонами.

У вівторок до колишньої виправної колонії в місті Оленівка, приблизно за 88 кілометрів на північ від Маріуполя, було помічено, що ще сім автобусів перевозили невідому кількість українських військових із заводу.

З від’їздом бійців Маріуполь опинився на межі повного контролю Росії. Його захоплення було б найбільшим містом, яке буде захоплено московськими військами, і дало б Кремлю вкрай необхідну перемогу, хоча ландшафт значною мірою перетворився на руїни.

Солдатів, які покинули завод, російські війська обшукали, повантажили в автобуси та відвезли до двох міст, контрольованих підтримуваними Москвою сепаратистами. За даними обох сторін, понад 50 бійців отримали важкі поранення.

Підтвердити загальну кількість привезених в Оленівку бійців або їх правовий статус неможливо. Хоча Маріуполь і Оленівка офіційно є частиною східної Донецької області, Оленівка контролюється підтримуваними Росією сепаратистами з 2014 року і є частиною невизнаної «Донецької Народної Республіки». До захоплення повстанцями виправна колонія № 120 була закладом суворого режиму, призначеним для утримання в’язнів, засуджених за тяжкі злочини.

На кадрах, видно, що колону супроводжувала військова техніка із прокремлівським знаком «Z», а радянські прапори майоріли уздовж дороги. В одному з автобусів було помічено близько двох десятків українських бійців.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також