Ароматна кава: чи корисний напій та кому категорично не можна його пити

Та якою є добова норма

Думаємо, вже не варто повторювати, що у багатьох людей ранок починається саме з кави. А дехто вживає цей напій і по кілька чашок упродовж доби. Тож чим корисна кава та чи не шкодить така кількість кофеїну для людини або ж, взагалі комусь категорично заборонено її пити? Відповідь читайте в матеріалі «Варти-1».

Кофеїн – найбільш поширений наркотик у світі й найчастіше він потрапляє в організм саме з кави. Це такий стимулятор, на який організм реагує викидом гормону стресу, кортизолу і в результаті рівень цукру в крові зростає. Водночас, після короткострокового сплеску енергії тіло розуміє, що цукор цей насправді непотрібний, і тоді до справи береться інсулін, щоби рівень цукру знизився.

Користь кави

Енергетичний напій містить низку корисних речовин: калій, магній, кальцій, фосфор, вітаміни, органічні кислоти і кофеїн.

Це підбадьорливі властивості, але це не єдині переваги напою. Кава має чимало інших корисних властивостей:

  • знижує ризик розвитку цукрового діабету 2 типу при частому вживанні, нормалізує рівень цукру в крові;
  • частково покращує пам'ять і уважність, підвищує настрій;
  • знижує ризик хворіб Альцгеймера і Паркінсона, деменції, раку молочної залози, цирозу печінки;
  • може знизити головний біль, ефективна при мігрені;

Дуже часто вважають, що кава підвищує артеріальний тиск і шкодить серцю. Водночас вчені переконують, що все не так страшно. Напій викликатиме незначне підвищення тиску у людей, які п'ють її дуже рідко. А регулярне вживання не призводить до підвищення тиску. Поки зв'язку між вживанням напою і серцевими захворюваннями не виявлено.

Також цей популярний напій має протизапальний ефект, антиоксидантну дію, позитивно впливає на кишкову мікрофлору, а також сприяє спалюванню жиру.

Шкідливість напою

Незважаючи на багато корисних властивостей, кава всеодно може нашкодити. Однак це можливо тільки при надмірному вживанні або протипоказаннях. Міцний енергетичний напій може підвищити рівень холестерину в крові, а також вимиває кальцій з кісток і підвищує ризик перелому, тому його не можна часто пити дітям і літнім людям.

  • Пам’ятаємо, що кава має легкий наркотичний ефект. Якщо ви часто її вживаєте, що це може викликати у вас залежність. 
  • Також вона має сечогінний ефект, що може привести до зневоднення. Напій підсилює дію алкогольних напоїв і прискорює сп'яніння. 
  • Кава негативно впливає на колір зубної емалі.

Кому категорично не можна вживати каву

Пам’ятаємо, що даний енергетичний напій також має строгі протипоказання.

Обережними з вживанням нопою потрібно бути людям, у яких вже є такі порушення як серцева аритмія, напади нудоти, захворювання шлунково-кишкового тракту, синдром подразненого кишківника, неврози, безсоння, тривожність.

Також цим людям необхідно ще й зважати і на те, що кофеїн міститься не тільки в чашці ароматного напою, але і в багатьох виробах. Наприклад, в кондитерці, газованій воді, в морозиві, у низці лікарських препаратів тощо. Отже, уважно читайте етикетки, щоб не перевищити безпечну щоденну дозу.

Зокрема, зауважимо, що ефект від кави починає діяти через 15−20 хвилин і зберігається приблизно дві години. А сам кофеїн виводиться з організму у п`ять разів довше, і на цьому потрібно акцентувати тим, хто страждає від безсоння.

Скільки чашок кави можна пити в день

Дорослій людині рекомендується вживати не більше 400 мг кофеїну в день. В середньому в одній порції (без молока) міститься приблизно 100 мг кофеїну. Тому оптимальною нормою вважається 3-5 чашок напою в залежності від міцності, а краще споживати 1-2. Також, своєю чергою розчинна кава містить дещо менше корисних компонентів (і зазвичай менше кофеїну).

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк