Ажіотаж навколо «ковідної тисячі» «поклав» книжкові сайти

4b2925f31abdb1174a8fb1de6c7cfa9e-740x416-c-1.pagespeed.ce.zPcRZNvRvx
4b2925f31abdb1174a8fb1de6c7cfa9e-740x416-c-1.pagespeed.ce.zPcRZNvRvx

Найбільше українці витрачають гроші за вакцинацію від COVID-19 у межах програми «єПідтримка» на культурні послуги, зокрема, на кінотеатри та книжкові магазини, про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, — пише «Варта1» з посиланням на «Укрінформ».

«У мене для вас нові цифри. Чесно скажу, вони радують. Станом на сьогодні, 4,5 млн українців подали заявки в «Дії» на отримання так званої «ковідної тисячі» з програми «єПідтримка». Понад 2,3 млн українців вже отримали виплату в 1000 грн. Загалом, витрачено понад 206 млн грн. А тепер — головне. Найбільше українці витрачають гроші на культурні послуги. Це кінотеатри та книжкові магазини. Зростання попиту чимале», — написав Ткаченко.

Він зазначив, що деякі сайти книжкових магазинів не витримали навантаження і працювали зі збоями, адже кількість візитів користувачів зросла втричі. За його словами, у кінотеатри повернулися навіть ті глядачі, що утримувалися від візиту в карантин.

Також міністр додав, що залізничні квитки продаються з великою швидкістю, зокрема на туристичні напрямки: Івано-Франківськ, Львів та Буковель.

«Сфера отримує поштовх до заробітку та розвитку. А це: допомога видавництвам, авторам, перекладачам, прокатникам фільмів, дистриб’юторам, студіям тощо. Тому звертаюся до українців: користуйтеся програмою та підтримуйте улюблені сфери культури та креативних індустрій. Від вашого попиту залежить їх перспективність», — написав Ткаченко.

Він закликав українців, що мають «зелений сертифікат», стати амбасадорами культури. «Тим, хто ще не скористався послугою чи не має сертифікату в «Дії», панікувати не треба. Після Нового року стартує другий етап виплат», — додав міністр.

Програма «єПідтримка» передбачає виплату тисячі гривень особі, яка вакцинована двома дозами і має сертифікат у застосунку «Дія». На витрату 1000 грн є чотири місяці з моменту їх зарахування на картку. Виплату може отримати виключно громадянин України, який досяг 18 років і має в застосунку Дія «зелений» COVID-сертифікат вакцинації.

Громадяни України, старші 60 років, які пройшли повну вакцинацію проти COVID-19, із січня зможуть витратити передбачену законом тисячу гривень на соціальні потреби, у тому числі на придбання ліків (їх перелік має визначити Кабмін). Скористатися цим можна буде з січня 2022 року. Із відповідною ініціативою виступив президент Володимир Зеленський.

varta1.com.ua: Новини