Байден заявив, що «Путін ухвалив рішення» про нове вторгнення в Україну

Ціллю може стати Київ

Сьогодні, 19 лютого, вночі, президент США Джо Байден заявив, що президент Росії Володимир Путін ухвалив рішення і планує нове вторгнення до України найближчими днями, й ціллю може стати Київ. Про це повідомляє «voanews».

«Станом на зараз я переконаний, що він ухвалив рішення, ми маємо підстави у це вірити», — сказав Байден. Відповідаючи на уточнююче запитання журналістів, він сказав, що має на увазі те, що президент РФ вирішив здійснити нове вторгнення до України.

Байден сказав, що українські збройні сили за останній час проявили значну стриманість і не дозволили росіянам «затягнути себе у війну».

«Зараз російські війська тримають Україну в оточенні — від Білорусі, уздовж російського кордону, у Чорному морі на півдні, по всьому їхньому кордону. Ми маємо підстави вважати, що російські війські збираються атакувати Україну найближчого тижня, найближчими днями. Ми вважаємо, що їхньою ціллю стане столиця України Київ із населенням у 2,8 мільйона невинних людей», — заявив президент США.

«Ми публічно оголошуємо про плани Росії — голосно й неодноразово, не тому, що ми хочемо конфлікту, а тому, що ми робимо усе в наших силах, щоб прибрати будь-які причини, якими Росія може спробувати виправдати вторгнення до України, та щоб запобігти тому, щоб вони рухались уперед, — зазначив Байден. — Але будьте певні, якщо Росія виконуватиме цей план, вона буде відповідальною за катастрофічну і непотрібну війну за вибором».

США не відправлять до України свої військові сили, але «продовжать підтримувати український народ», зокрема, надаючи летальну зброю і фінансову допомогу.

«Я думаю, що він і близько не розглядає використання ядерної зброї, але він зосереджений на тому, щоб намагатись переконати світ, що він має здатність змінити динаміку у Європі, таким чином, яким насправді він не може», — сказав Байден про ядерну зброю.

Байден уточнив, що допоки Путін не здійснить атаку, «дипломатія — завжди можлива».

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також