«Беларускі Гаюн»: наступ білорусі знищить режим лукашенка

Деталі від «Беларускі Гаюн»

Зараз територія білорусі використовується для путінської агресії проти України з першого дня російського вторгнення. Про це пише «Беларускі Гаюн».

Однак донедавна питання про особисту участь білоруської армії у війні на боці росії не звучало.

В останні тижні білоруси чуйно ловлять зміни у діях офіційного мінська, намагаючись зрозуміти чи наважиться лукашенко на білоруське вторгнення.

Рішення про вторгнення стане небезпечним для режиму лукашенка:

  • Антиросійські настрої в Білорусі не можна порівняти з українськими. Але навіть найзавзятіші шанувальники росії не хотіли б, щоб білоруська армія воювала в Україні (рівень підтримки в районі 3–7 %).
  • Після протестів 2020 року придушення інакомислення шляхом репресій не призвело до охолодження пристрастей. Чим більший пресинг, тим вища національна самосвідомість.
  • Навіть за умов домінуючого російського імперіалізму білоруси знаходять можливість допомагати Україні: понад 1000 білорусів борються разом із ЗСУ, білоруські діаспори збирають допомогу українцям, партизани ведуть «рейкову війну».
  • Ідея вторгнення не популярна у білоруській армії, що складається переважно з строковиків. Лукашенко має в резерві близько 10 тисяч контрактників. Решта армії «паркетна», здатна на прикордонний конфлікт, а не на складні операції.
  • Більше половини білоруського суспільства підтримало б силове усунення лукашенка та демсили відкрито заявляють про підготовку різних сценаріїв зміни влади. Виходить, для повстання потрібен лише привід. І таким дестабілізуючим моментом цілком може стати наказ батька приєднатися до вторгнення.

Нагадаємо. Білорусь створить з росією спільні центри підготовки військових.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт